Přihlásit

Pohyb ve vysokém sněhu je obtížný pro zvěř i myslivce (Rychnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rychnovsko
Běžné noční teploty dosahují na Rychnovsku minus deset až patnáct stupňů. "Únorové období je pro zvěř pochopitelně náročné, ale běžně jsou zdraví jedinci na zimu připravení a schopní přežít," říká vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Orlické hory David Rešl. "Určitý úhyn oslabených kusů, především oslabených věkem nebo nemocí, je přitom přirozený," pokračoval. Spíš než mráz vadí zvěři sníh, protože se nedohrabe na zem pro potravu.

Sníh vadí zvěři i myslivcům
Podle slov předsedy myslivecké komise Josefa Nováka, který působí jako myslivecký hospodář na úseku v lokalitě Tutleky, se zvěři dodává senná nebo jádrová potrava obden nepřetržitě od září, v období po žních. "Tehdy si divoká zvířata vytvářejí energetické zásoby a zimní srst. Teď je pro zvěř důležitý klid, fyzický pohyb zimou oslabené zvíře dál oslabuje," vysvětlil Novák. "Pohyb ve vysokém sněhu je těžký i pro myslivce, kteří do krmelců dodávají v krmných dnech krmivo, natož pro srnce a jeleny," popsal současnou situaci Novák. Cestu v lese na stráni směrem od Budína si prý myslivci tento týden nechali projet traktorem ze zemědělského družstva, aby se ke krmelcům vůbec dostali.

Největší úbytek se čeká až v březnu
Ztráty na kusech divoké zvěře jsou prozatím minimální. Očekávají se až na jaře, a to při přechodu ze zimní potravy na jarní zelenou pastvu, při které hrozí průjmová onemocnění. "Například v místech kolem Hradiska u Tutlek jsou řepková pole, která jsou pro vysokou zvláště atraktivní. Řepka ale neobsahuje vlákninu, a pokud se kus nedokrmuje senem nebo zrnem, na následky průjmu může i uhynout," popisuje dále Novák. Příznaky onemocnění se prý podobají vzteklině, zvíře dokonce ztrácí na plachosti. První srna, kterou má na svědomí právě řepka, byla nalezena uhynulá v sobotu u Kostelecké Lhotky; na této lokalitě se prý popásá 60 kusů srnčího.
Početní stavy budou známy od tohoto víkendu, kdy je nařízeno sčítání lesní zvěře. Na 21. února totiž připadá první termín sčítání. Z výsledků se dále vychází při plánování odstřelu, přičemž se zohledňuje předpokládaný přírůstek. Nyní se střílí pouze černá zvěř čili divoká prasata, a to mladá selata do dvou let, takzvaní "lončáci". Dále je možné odstřelit lišku, která se loví celoročně, a do 28. února také straky a vrány.
Termíny odstřelů jednotlivých druhů zvěře na: rychnovsky.denik.cz/zver

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.