Přihlásit

Divočáků je dost, drobné zvěře spíš ubývá (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vyškovsko/ Víc srnčí zvěře, ale méně divočáků, jelenů, bažantů a také zajíců ulovili myslivci ve svých honitbách v okolí Vyškova. Co se týká zajíců, jejich kolegové ze Slavkovska jsou na tom podstatně lépe. A můžou se pochlubit i neobvykle velkým počtem odlovených lišek.
"Dobře vedený revír uživí jednu lišku na pěti stech hektarech honitby. Slavkovsko má dohromady dvanáct a půl tisíce honebních pozemků. To znamená, že ideální stav odlovených lišek by měl činit asi pětadvacet kusů. A my jich už teď máme přes sto třicet. V minulé sezoně jich bylo sto osm," uvedl pracovník slavkovského odboru životního prostředí Zdeněk Mařík, kterýmána starosti myslivost.
Na jedné straně je podle něj dobře, že je v revíru tolik lišek. Likvidují totiž hraboše. "Jenomže takovému množství nemůžou stačit pouze hraboši, zejména při vyvádění zvířat. A tak budou lovit bažanty a zajíce," objasnil Mařík. Stejně jako jsou na Slavkovsku přemnožené lišky, v okolí okresního města je zase hodně divočáků.
"Nedají se lovit tak intenzivně, jak bychom si představovali. Schovávají se. Na polích je není vidět," nastínil Pavel Smejkal z odboru životního prostředí vyškovské radnice.
Podobná situace je v celém okrese. Jak ovšem tvrdí bučovický myslivec Aleš Navrátil, černá nenapáchá tolik škod jako například lišky. "Pokud se divočáci pohybují v lesích, porosty to neohrožuje, jak občas tvrdí lesáci. Škody ovšem můžou způsobovat na polích. Pokud ale zemědělci spolupracují s myslivci a nesází v blízkosti lesů plodiny, kterými se prasata živí, ani tam nehrozí nebezpečí," vysvětlil Navrátil.
Ten má svůj revír na samém jihu okresu ve Ždánickém lese. Stav zvěře tam v podstatě kopíruje situaci ve zbytku okresu. "Obecně pro Bučovicko pak platí, že drobné zvěře, tedy bažantů a zajíců, je zde málo. Ale čím dál na jih, tím je jí víc. Samozřejmě zde působí vliv klimatu. Velmi dobře se naopak daří černé zvěři, hodně je i srnčího," informoval Navrátil.
Přestože se drobné zvěři na Vyškovsku příliš nedaří, dá se říct, že Slavkovsko tento trend, alespoň co se týká zajíců, popírá. "Myslivci jich ulovili už přes sedmnáct set. V porovnání s minulou sezonou došlo k nárůstu populace až o sedmadvacet procent," spočítal Mařík.
Příčinou zvýšení počtu tohoto druhu zvěře je podle něj hlavně teplý prosinec, kdy se zajíci dost rozmnožili. "Nicméně současná tuhá zima nedá těmto brzy narozeným zajíčatům žádnou šanci na přežití," doplnil Mařík.
Množství sněhu, tuhé mrazy a severní vítr ovšem neoslabují jen čerstvě narozená mláďata, ale veškerou zvěř. Ta nyní spaluje poslední zásoby tuku. Uživatelé honiteb proto musejí zvěř dokrmovat. Hrozí, že během pár dnů budou prázdné seníky a také sklady s jadrným krmivem.
Například podle člena vyškovského, opatovického a rychtářovského mysliveckého sdružení a hospodáře Radoslava Kotíka však hodně záleží právě na hospodářích. "Pokud jsou na zimu připravení a mají připraveného dost krmiva, jsou klidní. Problémy ovšem můžou nastat, když bude třeba ještě měsíc tolik sněhu, jak je tomu nyní. Musíme totiž dokrmovat pořád a pak se může stát, že zásoby opravdu dojdou," obává se Kotík.

Tabulka

POČET ULOVENÉ ZVĚŘE V OKRESE
sezona 2007/2008                                 2008/2009
Bučovicko
radnice nedodala podklady
Slavkovsko
srnčí  215 kusů                                     118 kusů
černá  57 kusů                                      120 kusů
bažant 3221 kusů                                   2291 kusů
zajíc  1632 kusů                                   1723 kusů
kachna 105 kusů                                     129 kusů
Vyškovsko
srnčí  623 kusů                                     639 kusů
černá  527 kusů                                     490 kusů
bažant 1479 kusů                                    943 kusů
zajíc  1004 kusů                                    538 kusů
Zdroj: městské úřady

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.