Přihlásit

Volavky, noční můra rybářů (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Broumov - Ochranáři nepovolili rybářům na Broumovsku odstřel nejméně třiceti volavek. Žadatelé je nepřesvědčili, že ptáci škodí na řekách a tocích tak, jak tvrdí.
Podle ochranářů rybáři nedodali přesné informace o volavkách - v kterých místech ptáci rybářům škodí nejvíc a kde hnízdí. Ochranáři tvrdí, že podklady, které od rybářů získali, nebyly pro vydání rozhodnutí o odstřelu volavek dostatečné a byly v mnoha ohledech rozporuplné.
Rybáři prý například uvedli, že v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko se vyskytuje 100 až 150 volavek, a to zejména na konci léta a na podzim. V jednotlivých dnech rybáři na starostínských rybnících napočítali 47 a na jetřichovských okolo 20 volavek. Několik párů volavek hnízdí v hynčické stráni, v olšině na křinických rybnících a pravděpodobně ve stráni naproti školce ve Velkých Petrovicích.

Ornitologové: Volavek neúnosně mnoho není Ornitologové tvrdí, že od roku 1990 nebylo na území Chráněné krajinné oblasti Broumovsko hnízdění volavek prokázáno. Připustili ale, že letní a podzimní výskyt ptáků v oblasti bývá vyšší. Podle nich se dvacet až padesát ptáků vyskytuje na podzim v Broumovské kotlině na polích, kde loví hraboše a hmyz, při tuhých zimách se deset až patnáct volavek zdržuje u teplých pramenů v nivě řeky Metuje, kde loví ryby.
Jsou-li zimymírnější, ornitologové pozorují volavky na polích v v okolí Křinic, u broumovského letiště a Rožmitálu, a to deset až patnáct kusů. V celé Broumovské kotlině se prý vyskytuje až čtyřicet kusů a živí se převážně drobnými hlodavci. V otázce původu volavek vyskytujících se na Broumovsku se rybáři, ochranáři i ornitologové shodli na tom, že jen minimum ptáků pochází z této oblasti. Jde o migrující nebo potulující se jedince, kteří patří k populacím v širším regionu Královéhradeckého kraje a v přilehlých oblastech povodí Odry v Polsku. Ornitologové z východočeské pobočky České společnosti ornitologické při Východočeském muzeu v Pardubicích uvádějí, že v Královéhradeckém kraji hnízdí jen dvě kolonie volavek na Rychnovsku a na Jičínsku. Čítají do šedesáti párů s roční produkcí do sta mláďat. Jedna z kolonií je také v zoo ve Dvoře Králové nad Labem.
Další významnější kolonie jsou v Pardubickém kraji na bohdanečských rybnících a na Svitavsku v počtu asi 120 hnízdních párů. Volavky hnízdí také na území Polska, nejblíže na Otmuchovských jezerech a v povodí Odry. Tamní stavy počty volavek v Královéhradeckém kraji převyšují, konkrétní údaje však k dispozici nejsou.

Rybáři: Je jich stále víc Rybáři varují, že populace volavek stále roste. Vycházejí z počtu úlovků a výlovů pstruha potočního a lipana podhorního, které začaly v roce 2000 výrazně klesat a jsou stále nižší. Rybáři se proto domnívají, že rybí a ptačí populace nejsou v rovnováze.
Za vhodný nástroj pro dosažení rovnováhy považují odlov volavky popelavé, to však nepožadují u vyder a čápů černých, kteří jsou také významnými predátory ryb, ale jsou to zvláště chráněné druhy. Ornitologové však míní, že počty volavek vyskytujících se v Chráněné krajinné oblasti Broumovsko jsou v posledních letech stabilní, hnízdí jich tam prý minimum.
Připouštějí ale, že počet volavek se mohl lokálně zvýšit, především po výstavbě rybníků u Starostína.

Odstřel ne, plašení ano?
Ornitologové považují volavku za velmi plachého ptáka, kterého lidé dlouhodobě pronásledují. Proto spíše než odstřel upřednostňují jejich plašení tam, kde tito ptáci působí velké škody. Tvrdí, že odstřel nemá na výskyt migrujících nebo potulujících se volavek významný vliv, ale plašení ano.
Pracovníci správy CHKO Broumovsko provedli vlastní pozorování volavek v chráněném území. "V září a v říjnu 2008 se tito ptáci vyskytovali ve vyšších počtech především v polních kulturách v Broumovské kotlině," uvedla vedoucí správy CHKO Broumovsko Hana Heinzelová.
Ochranáři pozorovali volavky i podél vodních toků, ale většinou zahlédli jen jeden nebo dva kusy, maximální zaznamenaný počet byly čtyři kusy 28. září u Velkých Petrovic.
Na rybnících zaznamenali v té době třeba tři ptáky na rybníku Šlégr a šest kusů na rybníku Cígel, 27. září na rybníku sousedícím s řekou Stěnavou ve Starostíně napočítali dvanáct volavek.
V listopadu se začaly volavky objevovat pravidelně u vodotečí, ale spíše jednotlivě. Pak se přestěhovaly více k rybníkům, ale podél toků, kde do té doby byly pravidelně pozorovány, jich ubylo.

Ochranáři: Myslivci počty volavek přehánějí Statistický úřad uvádí, že na území republiky hnízdí okolo dvou tisíců párů volavek, přitom v roce 2005 na území Královéhradeckého kraje myslivci napočítali 1 464, v roce 2006 1 660 a v roce 2007 1 736 kusů volavek. Na základě výjimek ze zákona v letech 2007 a 2008 několik desítek kusů odlovili.
"V posledních letech se počet volně žijících jedinců u nás stále zvyšuje, v letech 2001 až 2003 v Česku hnízdilo 1 900 až 2 300 párů. I přes stoupající stavy je volavka stále považována za téměř ohrožený druh, a to s ohledem na pronásledování ze strany rybářů," tvrdí Heinzelová.
Ochranáři dospěli k názoru, že v CHKO Broumovsko žije nejvýš šedesát volavek, běžný výskyt nepřesahuje čtyřicet kusů. Vzhledem k migračním schopnostem volavky se může počet ptáků rychle měnit. Z přehledu o hnízdících volavkách lze usuzovat také na to, že počet volavek na území Královéhradeckého kraje uváděný myslivci je asi trojnásobně nadsazený a krajská populace volavek nepřesahuje 600 kusů.
Ochranáři proto míní, že populace volně žijících živočichů v CHKO Broumovsko nejsou volavkami ohroženy.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.