Přihlásit

Do mysliveckých krmelců přibývají lákadla kvůli řepce (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Českobudějovicko
Zima ještě na poslední chvíli potrápila zvěř v lesích, ale celkově hodnotí myslivci sezonu příznivě. Jejich hlavní starostí je v současné době odlákat zvěř od polí s řepkou.
"Letos byla podprůměrná zima z hlediska spotřeby krmiv. I předchozí dvě zimy byly nadprůměrně teplé," poznamenal k pozvolnému nástupu jara Pavel Pletka, jednatel Okresního mysliveckého spolku České Budějovice. Zvěř se podle Pletky vyrovnala i s přídělem těžkého, mokrého sněhu z minulých týdnů. "Sníh je pro zvěř v zimě přirozený jev. Způsobuje spíše pohybové problémy. Pokud je ho velká vrstva," vysvětlil myslivec. Vzápětí dodal, že před dvěma týdny bylo sice hodně sněhu, například pro srnčí zvěř, ale neležel v přírodě tak dlouhou dobu, aby to zvěř nepřežila bez větších komplikací.
Na konci zimy je pro myslivce hlavní změnou skladba krmení. Postupně se z jadrných krmiv přechází na kvalitní seno, vojtěšku nebo jetel. "Pro přikrmování je nutné používat stále stejné kvalitní krmivo, protože spárkatá zvěř patří mezi přežvýkavce a vyžaduje stálost a pravidelnost potravy, protože trávení u ní probíhá prostřednictvím bachorových bakterií," uvedl Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty.
V krmelcích se tak střídá drcený oves a šrotovaný ječmen se senem. "Je to kvůli tomu, aby zvěř spálila tuky. Dává se jí vedle sena jen řepa nebo kedlubny," popsal kroky myslivců v těchto dnech Pavel Pletka. Výjimkou je okolí polí, kde je oseta ozimá řepka. Pod zimním sněhem nebo i na začátku jara se zde zvěři nabízí zelená pastva, jenže to má háček. "Řepka dvounulka způsobuje hrozné problémy v zažívacím traktu zvěře. Musí se jí nabízet i sůl, jádro, například oves, aby nežrala jen šťavnatou řepku," uvedl k nechtěné pasti na zvěř ze strany zemědělců Pletka.
Volba správných krmiv také rozhoduje o škodách na lesních porostech, suchá krmiva podporují jejich vznik, proto místy myslivci nabízejí zvěři i proutí ořezané třeba z ovocných stromů nebo z vrb.
Jakmile teploty vystoupí nad 10 - 15 °C, čeká myslivce pravidelné čištění krmelců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.