Přihlásit

Zvěř má lidi zlákat k výletu do lesoparku (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mufloni a daňci
Je rozdělen do pěti částí - Pintovka, Zahrádka, Starotáborský les, rybníky a maloplošné lesní celky.
"Pro letošní rok máme dvě priority. Jednak opravu lesní cesty u řeky, což je 1,5 kilometru dlouhý úsek směrem od čelkovických lázní, a jednak revitalizaci lesoparku," řekl šéf Správy lesů města Tábora Jan Kalafut.
V těchto dvou krocích, pro jejichž realizaci uvažuje město s 2,5 milionem korun, vnikne na Pintovce naučná stezka s 12 tematicky zaměřenými zastaveními. S financováním pomůže evropská dotace, její příslib už má správa lesů na svém stole.
Otázkou příštích let pak bude realizace zookoutku, v němž by se na tříhektarové ploše měli prohánět mufloni, daňci a další zvěř.
"Měla by tu být také rozhledna, krmítka a zdroj vody pro zvěř. Cílem je seznámit veřejnost s chovem zvěře," dodal Kalafut.
S lokalitou Zahrádka, která je díky výskytu Kuňky ohnivé zvláště evropsky významnou rezervací, a je proto na seznamu NATURA 2000, se počítá především jako s výukovým místem. Školáci by se tady měli vzdělávat v oblasti přírodovědy.

Lesy i rybníky
Starotáborský les, je třeba ho hledat v sousedství parku kolem Benešovy vily v Sezimově Ústí, by se měl stát eldorádem pro děti. Především pro ně tu vzniknou herní prvky. Doprovodu pak lavičky a další vhodný mobiliář.
Změn se dočkají i ti, kteří se rádi toulají kolem rybníků Plocek, Čápův nebo v Radimovicích u Tábora. Cílem radnice je více je zapojit do forem příměstské rekreace. I tady se pak bude příjemně odpočívat.
"Lavičky mi tady přijdou vhod, protože k rybníku u Čápova dvoru chodím se psem. Již několikrát jsem si říkala, že by bylo dobré si tu sednout," fandí změnám Eva Pokorná z nedalekého sídliště.
Posílení rekreačních funkcí by pak nemělo minout ani menší lesní celky Svatá Anna - kaplička, Babí hora, Větrovy, Čelkovice a Čekanice.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.