Přihlásit

Tuhá zima žene z lesů škůdce (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Liberecký kraj
Lesům v Libereckém kraji prospívá letošní zima, během níž udeřily silné mrazy a napadlo hodně sněhu. Na jaře a v létě by se v porostech nemělo objevit tolik lýkožroutů smrkových a dalších škůdců jako v letech 2007 a 2008, kdy byly zimy teplé.
"Hlavně na horách leží ještě i teď hodně sněhu. Ochlazuje vzduch, což lesům pomáhá. Při tání se navíc dostane do země více vláhy než loni a předloni, kdy stromům škodilo sucho," řekl krajský ředitel Lesů České republiky Ludvík Řičář.
V polovině února pokrývalo nejvýše položené cesty v Jizerských horách až 200 centimetrů sněhu, ve stejném období roku 2008 jen okolo 40 centimetrů. V Libereckém kraji se loni odvezlo ze státních lesů šestnáct tisíc metrů krychlových dřeva napadeného lýkožroutem smrkovým a lesklým. Předloni se vytěžilo dvanáct tisíc metrů krychlových "kůrovcového" dřeva. Lýkožroutům prospěly tehdy jak teplé zimy, tak i nedostatek vláhy v lesích. Stromy byly hodně oslabené. Kůrovcovým kalamitám však lesníci zabránili.
Alena Drahná, mluvčí Krkonošského národního parku, informace potvrdila. "Škůdců bude letos díky zimě a počasí zřejmě méně než v jiných letech," uvedla. "Přesto ovšem již nyní raději chystáme opatření proti jejich přemnožení." Ochranáři z parku například připravují feromonové lapáky, které rozmísťují na volné plochy, třeba louky, vedle lesa. Park také hlídá ohrožená oslabená místa v lesích. "Kdyby se tam škůdci objevili, budeme stromy odkorňovat. Nebo třeba napadený strom porazíme a necháme na místě. Škůdci pak zůstanou na něm a neohrozí zdravé stromy," vysvětlila jen některá opatření Drahná.
"Studená zima omezí letos pravděpodobně také výskyt klíšťat," upozornil Řičář. Kvůli mrazům a vysoké sněhové pokrývce však uhynulo více jelení a srnčí zvěře než loni a předloni. "Slabé kusy nepřežijí, zůstanou jen silné, ale taková je příroda. Srnčí a jelení zvěř se ovšem v předešlých letech přemnožila a nehrozí, že by její stavy poklesly pod únosnou mez," prohlásil Řičář. Navzdory velkým přívalům sněhu popadalo a popraskalo v horách málo stromů. Lesníci letos nezaznamenali žádné větší polomy.
Během loňské mírné zimy se mohlo v Libereckém kraji těžit bez problémů dřevo. Pokud se listnaté stromy kácejí v zimě, je z nich hodnotnější dřevo než na jaře a v létě. "Letos se ve výše položených polohách kraje těžit nedalo, ale nic vážného se neděje. Vinou celosvětové hospodářské krize klesla hlavně poptávka po listnatém dřevu a pily ho mají v zásobě dostatek," konstatoval Řičář.
Tuhá zima udělala radost i předsedovi občanského sdružení Čmelák Janu Korytářovi. Pěstuje sazenice ve školkách a do lesů v Jizerských horách a v okolí Ještědu vrací původní dřeviny. "Zima a dostatek vláhy jim svědčí. Zvěř letos ohryzala méně sazenic a mladých stromků, přes vysokou vrstvu sněhu k nim pronikala hůře než před rokem a před dvěma lety," vysvětlil Korytář.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.