Přihlásit

Myslivce čekaly zkoušky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zářičí
Poznávání lebky zvířat, manipulace se zbraní nebo zkouška z právních předpisů.
Taková byla náplň zkoušek z myslivosti, které se konaly v sobotu v Zářičí nedaleko Chropyně. Jednadvacet mysliveckých adeptů muselo před sedmičlennou komisí prokázat své znalosti a předpoklady pro výkon myslivecké funkce.
"Původně se přihlásila asi třicítka zájemců, ale někteří asi měli trému a nedostavili se," řekl jednatel myslivců Jan Buksa.
Zkoušky nakonec úspěšně složilo osmnáct adeptů. "Jeden utekl pryč uprostřed zkoušek a dva zájemci neuspěli. Možnost reparátu budou mít za měsíc, kdy přijde na řadu opravný termín," doplnil Buksa.

Zájemci musí projít kurzem v rozsahu asi šedesáti hodin Zkoušky z myslivosti se konají pravidelně počátkem každého kalendářního roku. Během kurzu, který má kolem šedesáti vyučovacích hodin, se zájemci o myslivost seznamují formou různých předmětů s biologií zvěře nebo způsobem péče o ni. Nechybí ani předměty zaměřené na právní předpisy týkající se myslivců. "Je to stejné jako v řadě jiných kurzů. Teorie je doplňována praktickými ukázkami a zkouškami," vysvětlil Stanislav Běhula, který má myslivost ve své kompetenci na kroměřížské radnici.
Úspěšnost adeptů na výkon funkce myslivce je různá. "Je to stejné jako ve škole. Málokdy to zvládnou všichni. Pokaždé se vyskytnou případy, kdy zájemci zkoušky podcení nebo se na ně nepřipraví," uvedl zástupce myslivců, podle kterého se na kurz každoročně hlásí přibližně stejný počet uchazečů.
Po složení úvodních zkoušek mají budoucí myslivci možnost stát se i mysliveckým hospodářem. K tomu však potřebují dva roky praxe ve výkonu myslivecké funkce

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.