Přihlásit

Vakcinace lišek se týká i Havířovska (Týdeník Havířovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Při orální vakcinaci lišek každoročně spolupracujeme s úřady hlavně při informování občanů. Vybrané lokality jsou totiž i na území, které spadá do působnosti statutárního města Havířov," řekla mluvčí havířovského magistrátu Jana Pondělíčkova. Vakcina bude v honitbách okolo Havířova kladena letecky počátkem dubna, ale už nyní jsou na tento fakt upozorňováni lidé například formou letáků. V okolí města budou shazovány vakciny v běžném režimu, tedy 25 kusů na kilometr čtvereční. V oblastech státní hranice s Polskem a Slovenskem to bude o deset vakcin více. " V informačních letácích pro honitby je záměrně uveden rozsah vakcinace až do konce měsíce, protože se v případě nepříznivého počasí může letecké kladení posunout," přiblížila dále Pondělíčkova.
V období výše uvedené vakcinace se sice zakazuje volné pobíhání psů a koček, ale myslivci neustále poukazují na to, že veřejnost nezajišťuje dostatečně domácí zvířata a vystavuje je riziku nekontrolovatelného příjmu orální vakciny určené pro lišky.
Podle dostupných údajů se ročně uloví kolem 60 tisíc kusů lišek. Vzhledem k příznivé nákazové situaci ve výskytu vztekliny na území ČR došlo k omezení orální vakcinace lišek, ale nutnost a význam vyšetřování lišek nadále zůstává.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.