Přihlásit

Havrani po zimě zahájili rozdělování teritorií v korunách stromů (Táborský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ptáci si začínají podle ornitologa Petra Bürgera z Jihočeského muzea rozdělovat "území" a vytvářet nevelká teritoria. "Jsou malinká, protože havrani hnízdí v koloniích," vysvětlil Bürger chování ptáků.

U hnízd
Havrani jsou nyní v párech, posedávají kolem hnízd a psychicky se připravují na začátek hnízdění. Ten je ovšem geneticky fixován podle Bürgera na pozdější dobu.
Ptáci patří k tzv. sinantropním druhům, to znamená, že žijí v soužití s člověkem, ale volné přírody se ve svých životních zvycích nevzdávají. "Večer a ráno jsou občas k vidění snad stohlavá hejna. Navečer odlétají z města a ráno se zase vrací. Když letí třeba po západu slunce a jsou ještě barevné mraky, je to úžasný pohled," komentuje své létající sousedy devětatřicetiletý Ondřej Svoboda, který bydlí na Pražské třídě.
Havrany je možné pozorovat v Českých Budějovicích a širším okolí celou zimu. V minulých měsících byli ptáci k vidění hlavně na zemi, kde hledají přirozenou potravu, případně zbytky lidské potravy. Teď trochu změnili pozice. "Chodím každý den se psem Na Sady. Havrani se drželi pořád při zemi, ale teď jsou i ve větvích kolem hnízd. Jsem rád, že ve městě jsou. Je to zase kousek živé přírody," komentoval dění v kolonii opeřenců osmačtyřicetiletý Jaroslav Soukup z Pražského předměstí.
Ve městě hnízdí kolem 400 párů a jejich kolonie se nacházejí ve zmíněném parku Na Sadech, v Háječku a v parku kolem Staroměstského hřbitova. Havrani jsou sice druhem, který žije v pospolitosti s člověkem, ale potravu hledají zejména na polích v okolí města. Lze je vidět například u Mladého, výpadovky na Písek nebo u Plané. Pročesávají luční porosty nebo prohledávají zoraná pole. Havrani jsou ovšem také tažní ptáci. Čeští odlétají přezimovat do jihozápadní Evropy, například do Francie. K nám zase na zimu přilétají hejna z Polska nebo z Běloruska.

Letos dříve
Podle Bürgera je však možné, že část černých krasavců zůstává přes zimu "doma" v Českých Budějovicích a okolí. "Je to taková moje domněnka. Nemám pro to důkaz, usuzuji pouze z chování těch ptáků," říká Petr Bürger.
Ornitolog upozorňuje například na to, že cizí havrani by se asi nedrželi v zimě poblíž hnízd. Sledovat tento jev by sice bylo možné, ale technicky náročné a zejména nákladné. "Mohli by dostat křídelní značky, ale to by bylo drahé a musel by na to být nějaký grant," uvedl Bürger a naznačil, že taková záležitost určitě není na pořadu dne.
Letos se havrani začali houfovat kolem hnízd v Budějovicích zhruba o dva týdny později než loni. Hnízdit ptáci začnou koncem března. Velké kolonie havranů jsou v jižních Čechách ještě ve Veselí nad Lužnicí, v Soběslavi a v Táboře.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.