Přihlásit

Máme tady rysy, po letech je usvědčily stopy, chlubí se ochranáři (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Na rysí stopy jsme narazili v pásmu Orlíka. Máme z toho velkou radost, protože takové nálezy jsou velmi zřídkavé," řekl šéf Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Jan Halfar.
Jeseničtí ochranáři přírody podle něj registrují občas zprávy od lidí, že někde zahlédli rysí stopy. "Ty ale bereme s rezervou. Jako seriózní tak bereme vedle našich zjištění jen zprávy od lesních správců, kteří na stopy narazí. Teprve náš vlastní monitoring je však naprosto průkazný," sdělil šéf jesenických ochranářů Jan Halfar.
Ochranáři odhadují, že se v Jeseníkách pohybují dva páry rysů. "Při tak malém počtu je velmi obtížné jakoukoli stopu nalézt a prokázat tak jejich přítomnost. O to je poslední nález cennější," vysvětlil Halfar.
Ještě obtížnější je rysa v Jeseníkách vyfotit. Potvrzuje to lesní správce Tomáš Pospíšil, který se focením zvěře zabývá už dlouhá léta. "Nikdy se mi nepodařilo rysa vyfotit, i když jsem se o to opakovaně pokoušel. Neznám taky nikoho, komu by se to v Jeseníkách podařilo," sdělil Pospíšil.
Podle Pospíšila to má jednoduché vysvětlení. "Populace rysa tady není stabilizovaná. Jednici, kteří se zde teď vyskytují, k nám migrují nejspíš z Polska," uvedl Pospíšil.
V národním Červeném seznamu chráněných živočichů je rys ostrovid označen jako silně ohrožený a přísně chráněný druh. Přesto ochranáři nevylučují, že početní stavy rysa dál snižují pytláci. Případné škody, které šelma způsobí v chovech ovcí nebo jiných domácích zvířat, hradí krajské úřady.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.