Přihlásit

Stesky myslivců: málo zájemců a potíže s ekology (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Většina těch, kdo stojí o lovecké osvědčení, má myslivost jako koníček," uvedl jednatel okresního mysliveckého spolku Jiří Procházka s tím, že do řad nimrodů přibude letos kolem dvaceti mužů v zeleném. "Bývalo jich však kolem třiceti až čtyřiceti ročně, počty klesly," potvrdil Procházka.
Mezi nováčky jsou jak mladší tak starší ročníky. "Dříve narození bývají nejčastěji motivováni pokračováním rodinné tradice. Synové a vnuci jdou ve stopách svých otců a dědů," vysvětlil Procházka. U starších zájemců je to pak především záležitost hobby.
Dvouleté zkoušky přitom adepti současného kurzu uzavřou střelbami a ústní zkouškou. Stane se tak během posledního březnového víkendu. Podle Jiřího Procházky je na myslivce vyvíjen v poslední době velký tlak z různých stran. V sobotu 14. března se proto zúčastní celorepublikového mysliveckého shromáždění ve Velkém Meziříčí, kde zástupci nimrodů budou řešit, jakým způsobem se má "myslivecká lobby" postavit zejména ke kritice ochránců přírody a ekologických aktivistů. "Nejlepší by bylo sloučit ministerstva zemědělství a životního prostředí, jako to bývalo dřív. Různé rozmíšky by pak ustaly," navrhl Procházka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.