Přihlásit

Samici chráněného jestřába postřelil u Kynžvartu pytlák (Mediafax)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Rentgen potvrdil, že šlo o střelné poranění. Domnívám se, že samici jestřába lesního postřelil nějaký myslivec. Podal jsem podnět k prošetření na Správu Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les a také na Českou inspekci životního prostředí. Je to jasný případ pytláctví," řekl v pondělí agentuře Mediafax pracovník tachovské Záchranné stanice Karel Bobál. Podle něho nepůjde zraněné křídlo nalezené samice operovat, protože má kost roztříštěnou blízko ramenního kloubku a kovová destička by jí znemožnila jakýkoliv pohyb křídlem. "Tento týden je na stanici, má svázaná křídla a uvidíme, jak se jí bude dařit. Na devadesát procent už ale létat nebude," dodal Bobál.

Jestřáb lesní je chráněný dravec. Loví lesní ptáky, holuby, ale také kosy a další pěvce. Troufne se i na králíky nebo poštolky, proto ho mnozí myslivci berou jako škodnou. Počty jestřábů lesních se v Česku odhadují na dva a půl až tři tisíce hnízdících párů. V celé střední Evropě je stav jestřábů asi 20 tisíc kusů.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.