Přihlásit

Kdo získá honitbu? (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domažličtí radní řeší, co udělat s honitbou v majetku města. Dosavadní nájemce, příspěvková organizace Městské lesy, totiž v červnu zanikne. Ve hře je asi 3 650 hektarů lesů a rybníků.
"Pro obyčejného turistu se nic nezmění. Nepozná, jestli je v honitbě města nebo Lesů ČR. Pronájmem lze získat až 640 tisíc ročně," říká radní Pavel Faschingbauer, který zjišťoval ceny honiteb na Domažlicku a Horšovskotýnsku.
Město ji může pronajmout "cizím" nebo ji svěřit nástupnické společnosti Městských lesů. Předmětem pronájmu by byla i místa jako Zelenovské rybníky, Černý rybník u Babylonu a nebo okolí Čerchova. "Bylo by dobré, kdyby honitba zůstala v režii města jako dosud. My máme zájem," říká Jan Benda, ředitel Domažlických městských lesů. Svěřením honitby do péče městem založené organizace by nedocházelo ke konfliktům mezi myslivci a lesníky, třeba v případě úhrady za škodu způsobenou zvěří na porostu.
Proti úvahám o pronájmu "cizím" se nedávno postavili zastupitelé z ČSSD. "I Městské lesy za honitbu platí. Asi ne tolik, ale město si alespoň může diktovat," míní poslanec a ex-starosta Jan Látka. Podle něj hospodaření Domažlic s rozpočtem tři sta milionů na 640 tisících nestojí. Opozice se obává, že by nový nájemce měl jediný zájem - lovit. Tento názor Faschingbauer nesdílí. "Střílí se podle plánu. V něm je stanoven počet kusů zvěře. Do jeho sestavování by město mluvilo."
Zbytečné jsou prý i obavy o vzácné tetřevy, o jejichž návrat se lesníci snaží pravidelným vypouštěním. "Mít tetřeva je prestižní záležitost, která zvedá cenu honitby. Je to známka toho, že jde o divočinu, že je honitba tak velká, že se mu v ní daří," tvrdí radní. Nebojí se, že by nový vlastník přestal střílet škodnou. "I to lze ošetřit v plánu. Město si může říct, kolik lišek musí být odstřeleno," dodává.
Výběrové řízení na nového nájemce zatím nebylo vyhlášeno. "Pro radní jde o tak specifickou záležitost, že potřebují čas se s tím blíže seznámit," popisuje průběh jednání v radě města Faschingbauer.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.