Přihlásit

Na statek přiletí dravci (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Královské Poříčí
Téměř vše, co je spojeno s myslivostí, bude v sobotu k vidění na statku Bernard v Královském Poříčí na akci nazvané Přehlídka loveckých trofejí.
"Návštěvníci uvidí například ukázku vábení zvěře, dravé ptáky: káně Harrisovo, sokola stěhovavého, raroha loveckého a výra velkého," uvedla Hana Blažková ze statku Bernard. Jak doplnila, v areálu usedlosti se představí ještě například Střední lesnická škola ve Žluticích. O zábavu se postará dechová hudba Horalka Kraslice, taneční soubor Radost z Krásna a loutkové divadlo Kahánek z Habartova. Chybět nebude ani staročeský jarmark, zvěřinové občerstvení, zábavné soutěže pro děti i dospělé a střelba z luku a kuše.
Statek Bernard je kromě pondělí otevřen celoročně a nabízí prohlídkový okruh, který si návštěvníci mohou projít s průvodcem. Skládá se ze tří částí.
První seznámí se zpracováním potravin. Vyzkoušet si tady mohou práci s cepem nebo se vyfotografovat v historické bryčce. Druhou část tvoří prohlídka muzea, ve kterém je soukromá sbírka historických předmětů týkající se zařízení domácnosti a expozice motocyklů. V poslední části se návštěvníci seznámí s řemesly, která mají v regionu tradici. Pozornost je tak věnována zpracování keramických hmot nebo porcelánu, jehož odlévání se koná přímo před zraky diváků.
Statek je proslulý pořádáním častých kulturních akcí, a tak není divu, že se organizátoři snaží o stálé doplňování a vylepšování prohlídkového okruhu. Exponáty získávají různými způsoby od nákupu a výroby přímo na statku i od návštěvníků, kteří je sem nosí.
Vidět tu lze i řemeslníky a řemeslnice při práci. U kolovrátku bývá na Bernardu k vidění Jana Mrštíková z Karlových Varů. Kromě spřádání příze z ovčí vlny plete svetry, dětské šatičky, tká ponča. Vlnu barví v mátě, pelyňku, přesličce i fenyklu.
"Před rokem jsem se přestěhovala z Prahy do Kraslic, kde jsem ale nenašla práci, kterou bych chtěla dělat. Mojí prací je teď můj bývalý koníček," pochvaluje si Jitka Králová nad vitráží - obrazem složeným z barevných kousků zbroušeného skla, které spojuje pájeným cínem. Její vitráže chtějí lidé jako výplň do dvířek kuchyňských linek, na paravany i příčky. Baví ji i výroba náušnic nebo skleněných motýlů. Bývalá ekonomka Ivana Pešlová se na statku ocitla až jako důchodkyně.
"Důchodci by neměli jen tak koukat z okna," říká v komůrce s prošívanými dekami, polštáři, ubrusy a textilními hračkami.
Podrobnosti o statku se lze dočíst na www.statek-bernard.cz.

* Z programu 28.3. od 10 do 17 hod.
10.15 - 10.30 - lesní rohy, vábničky
10.30 - 11.00 - ukázka dravců
11.00 - 11.30 - soutěž pro děti
12.30 - 13.00 - více o myslivosti
13.00 - 14.00 - hudba Horalka
14.00 - 14.30 - loutkové divadlo
14.30 - 15.00 - ukázka dravců
15.00 - 15.30 - soutěž pro děti
16.30 - 17.00 - hra na lesní rohy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.