Přihlásit

Adepti myslivosti skládali zkoušky z odborných znalostí (Náchodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ta je tradičním místem, kde se zkoušky dlouhá léta konají. "Letošní ročník je početně slabší, v minulosti bývalo kolem 15 až 20 adeptů," prozradil nám místopředseda Okresního mysliveckého spolku a zároveň předseda kulturně propagační komise Zdeněk Zocher.

Zkoušeni byli ze sedmi předmětů

Myslivecká výchova, péče o zvěř, kynologie, myslivecké předpisy, lovecké střelectví, myslivecká zoologie a způsoby lovu - to je sedm předmětů, z nichž musela osmice adeptů prokázat své znalosti. "Pokud v jednom předmětu nebude adept úspěšný, může jej do tří měsíců po zkoušce opakovat. Když však neprojde ze dvou předmětů, musí celý kurz i se závěrečnou zkouškou opakovat znovu," seznámil nás s podmínkami Zdeněk Zocher. Z osmi adeptů jich sedm prospělo (z toho jeden s vyznamenáním) a jeden zaváhal v loveckém střelectví, které si bude muset ještě jednou zopakovat. Členská základna Okresního mysliveckého spolku Náchod je sice podle slov Zdeňka Zochera stabilizovaná, jenže věkový průměr členů pomalu, ale jistě stoupá. Mladí se do myslivosti příliš nehrnou, mrzí Zdeňka Zochera. Pokud by však někdo chtěl rozšířit řady milovníků lesa, zvěře a přírody vůbec, tak má dveře dokořán. "Stačí se přihlásit na Okresním mysliveckém spolku v Náchodě, kde od jednatelky Evy Pavlíkové uchazeči dostanou přihlášku do kurzu z myslivosti. Ten začíná koncem ledna a jeho účastníci během sobot a nedělí po dobu dvou měsíců vstřebávají myslivecké znalosti z výše jmenovaných sedmi předmětů. Pak čeká adepty roční praxe v nějakém mysliveckém sdružení nebo honebním společenstvu a poté skládají závěrečnou zkoušku," vysvětlil Deníku Zdeněk Zocher, co je potřeba udělat na cestě do světa myslivosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.