Přihlásit

Propaganda, myslivci, zvěř a Klaus (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na předměstí Prahy, v klánovickém lese, připichují připínáčky na živé stromy (fuj!) text:
"Chovatelé psů, zamezte volnému pobíhání svých svěřenců po honitbě. Se zvěří se hospodaří podle platných zákonných norem tak, aby byla zachována i pro budoucí generace. Zvěř potřebuje pro zdárný vývoj hlavně klid. A to nejen v době kladení a vyvádění mláďat, ale po celý rok.
Žádný tvor nemůže být neomezeně svobodný, neboť tam, kde přesáhne hranice své reálné svobody, začne utiskovat druhého tvora.
Není znám případ, že by zajíci nebo zvěř srnčí pronásledovali psy, vždy je tomu právě naopak, neboť to vyplývá z přirozenosti těchto živočichů. Jedině člověk může ovlivnit a usměrnit chování psa tak, aby využití honebního pozemku bylo optimální jak pro účely myslivosti, tak pro účely rekreační."

Stojí za to uvést tento žvást v celostátních novinách nejen proto, že je nechtěně legrační. Je totiž mistrovským dílem propagandy.
Myslivec, který je milionkrát větší pohromou pro zvěř než náhodně se utrhnuvší pes, staví se do role jejího ochránce. On, myslivec, není ten, kdo zvěř, občas své kolegy a náhodné kolemjdoucí za velkého tartasu střílí, on je ten, kdo zvěřinu "zachovává pro budoucí generace". Naopak pes je nepřítel, který ruší srnčí a zaječí klid na poctivou práci. Podobnost s Jakešovým projevem není náhodná. Myslivci totiž používají stejných propagandistických triků jako odumírající vláda reálného socialismu.
Ve skutečnosti myslivec chce říci, že pes je jeho přirozeným konkurentem. Myslivec touží pro rozkoš z lovu zabíjet a případně něco sežrat. Pes totéž.
Propaganda se dá velmi dobře obrátit. Podle stejného mustru by mohli napsat chovatelé psů: "Myslivci, nebraňte volnému pobíhání psů v honitbě. Jak známo, v této oblasti chybějí predátoři, kteří by srnčí, zaječí i kančí zvěř přirozeným způsobem regulovali. Zvěř leniví, a pokud bude zachována pro budoucí generace, tak zdegenerovaná.
Zvěř, která je v klidu, není zvěř, ale domácí miláček. Naši psi tak nahrazují nefungující Darwinovu teorii, kterou jste vy, myslivci, takzvaným odlovem zvěře takzvaně škodící honitbě (vlk, liška) vyřadili z fungování. Žádáme vás, abyste zastavili nesmyslné honitby, při nichž můžete poranit psy, kteří udržují kvalitu naší zvěře, která patří k pokladnici národa."
Propaganda zastírající skutečné úmysly (jde o lov a žranici) velkými cíli se v době vládní krize objevuje nejen v lesích, ale i na nejvyšších místech.
Jeden příklad ze včerejška: "Vyslovení nedůvěry vládě Poslaneckou sněmovnou je vážný ústavní krok a my se nemůžeme tvářit, že se nic nestalo. Vláda v demisi je polovládou a myslím, že v zájmu celé naší země, všech občanů je, aby v co nejkratší době byla plnohodnotná vláda," řekl včera prezident Klaus.
Na první pohled to působí státotvorně.
Klaus chce, aby "lovná zvěř byla zachována budoucím generacím". Ve skutečnosti je naprosto lhostejné, zda pět šest měsíců do voleb povládne vláda v demisi, vláda úředníků nebo nová polopolitická vláda. Naopak, sestavování nové vlády, její snaha o důvěru v parlamentu, případný neúspěch, to vše jedině zbrzdí to málo, co se dá udělat proti krizi.
Klaus si chce zastřílet: na Lisabonskou smlouvu a Evropskou unii jako takovou.
A v tom mu volně pobíhající Topolánek vadí ...

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.