Přihlásit

Myslivcem se v okrese chce letos stát rekordní počet zájemců (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Čtyřicet převážně mladých lidí se chce stát myslivcem na Litoměřicku. Funkcionáři Českomoravské myslivecké jednoty označují tento počet za rekordní.
"Již řadu let tolik adeptů nepamatuji. Zájem o myslivost nás pochopitelně těší. Navíc jde převážně o mladé lidi okolo dvaceti let, což je výborné," přibližuje Adolf Rolínek, jednatel okresního mysliveckého spolku na Litoměřicku. Ve skupině jsou také tři adepti, kterým je teprve patnáct let. Tito nadšenci se podle Rolínka myslivci mohou stát, ovšem o získání zbrojního průkazu mohou usilovat až po dovršení osmnácti let.

Šest žen
Ve čtyřicítce mysliveckých adeptů nechybějí ani ženy. V letošní skupině jich je hned šest. "Do Českomoravské myslivecké jednoty chci vstoupit hlavně kvůli svému psovi. Pořídila jsem si totiž loveckou rasu. Hodlám se tedy účastnit i honů a budu usilovat o zbrojní průkaz. Z teoretické přípravy mám dobrý pocit. To, že je myslivost většinou zálibou mužů, mi nijak nevadí," svěřila se šestadvacetiletá Barbora Jorová, která je mezi čtyřiceti adepty na vstup do Českomoravské myslivecké jednoty.

Rok praxe
Uchazeči mají za sebou v současné době teoretickou přípravu, v rámci které strávili sedmdesát hodin výukou v učebně. Následujících dvanáct měsíců budou mladí myslivci vykonávat praktickou část školení. Jde například o získání zbrojního průkazu na lovecké zbraně a střelivo, učí se stavět myslivecká zařízení, zúčastňují se lovu s myslivcem a podobně. Litoměřická organizace Českomoravské myslivecké jednoty má 1440 členů a je svým počtem nejsilnější v Ústeckém kraji. Její členové obhospodařují 87 tisíc hektarů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.