Přihlásit

V Meclově chtějí snížit ztráty (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hostouň
Dostat škody páchané zvěří na polích Meclovské zemědělské a.s. na rozumnou míru. To je důvod, proč se v Hostouni sešli představitelé společnosti se zástupci mysliveckých sdružení.
Největší škody na polích s kukuřicí a řepkou mají na svědomí přemnožená divoká prasata. "Hospodaříme na čtyřech a půl tisících hektarech. Škody se pohybují v řádech statisíců," říká ředitel společnosti Jaroslav Hána. "Víme, že zvěř do přírody patří, jen potřebujeme její počty udržet na rozumné míře."
K tomu má přispět dohoda zemědělců s myslivci. Společně budou kolem polí rozmisťovat baňky s odpuzující látkou. "Zároveň se domluvíme na plochách, na nichž vysejeme hybrid kukuřice, který nasazuje palice o dva až tři týdny dříve než hlavní plodina. Na tuto lákací plochu se prasata stáhnou," pokračuje Luboš Porvich z Meclovské a.s. Počítá se i s průseky a souvratěmi v lánech, což také usnadní odstřel.
Myslivci na oplátku dostanou krmivo pro zvěř a ceny do tombol na bály. "Oceňuji, že se nás Meclovská nesnaží likvidovat, jako se to děje jinde. Myslivost je celoroční práce, je to spíš úděl," tvrdí předseda hostouňského sdružení Stanislav Bočan a dodává: "Dobré je, ženámbudou hlásit, kdy vyjedou do polí. Zabráníme tak ztrátám na mláďatech."
Spolupráce zemědělců s myslivci na Meclovsku začala už vloni. "Na podzim se s myslivci sejdeme na jednom poli a soudní znalec řekne, jak vysoká škoda tam vznikla. My předložíme, kolik nás opatření stála. Nechci myslivce strašit čísly, ale budeme rádi, když se přesvědčí, jaké ztráty vznikají," dodává Porvich.
Farmáře z Meclova by brzy mohli následovat další. Obdobná schůzka se ve čtvrtek konala i v Mrákově. "Pokud někde kvůli ztrátám skončí český zemědělec, obvykle to znamená konec i pro myslivce. Noví majitelé farem ze zahraničí neváhají vymáhat škody způsobené zvěří soudně. A může jít i o milionové částky," popisuje Jiří Řenč z KWS Osiva.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.