Přihlásit

Lidé si více všímají zraněných zvířat. Včera našli bobra (Třebíčský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Třebíč
Zvýšený zájem o zraněná a opuštěná zvířata zaznamenala Liga na ochranu zvířat. Za poslední dny přinesli lidé do třebíčského útulku hned tři zraněné ptáky. V úterý odevzdali dvě mláďata kuny skalní. Včera večer zase upozornili na zbloudilého bobra, který na parkovišti za poštou nemohl najít cestu zpět do řeky.
"Je sympatické, že v době krize, kdy skoro každý má starosti o svou existenci, nejsou lidé lhostejní k dění kolem sebe. Volají nás teď častěji k opuštěným nebo zraněným zvířatům. Zdá se mi, že jsou lidé více citlivější," řekl Petr Ondráček, vedoucí třebíčského útulku pro opuštěná zvířata a předseda Ligy na ochranu zvířat České republiky.
Včera po desáté hodině večer přijala městská policie oznámení, že u Jejkovské brány se pohybuje bobr. Hlídka ho pak našla na parkovišti za poštou. Strážníci přizvali k odchytu Petr Ondráčka.

Sova narazila do kapoty auta
Lidé se postarali také o jednu sovu a dva dravce. Řidič, který jel předminulou sobotu v noci z Telče do Třebíče, přivezl do útulku zraněného puštíka obecného. Ten, zřejmě oslněný světlem, vyletěl z lesa a narazil do kapoty automobilu. Minulý týden pomohli pracovníci bramborárny v Koněšíně přiotrávenému a dezorientovanému dravci. Tříletou samici motáka pochopa našli přímo v objektu.
Samce poštolky obecné ve zbědovaném stavu zachránili lidé v Náramči. Na velikonoční pondělí narazil do drátů. Měl poraněné křídlo s otevřenou ránou, která začala nekrotizovat.
Výčet zachráněných zvířat doplňují dvě mláďata kuny skalní. Zesláblá a osiřelá je našli v úterý na jedné ze zahrad obyvatelé Nové ulice.

Zvířata léčí v Brně
Zraněné ptáky i savce předává třebíčský útulek na vyléčení do Ptačího centra v Brně. "Uzdravené živočichy vypouštíme zpátky do přírody," řekl vedoucí Zdeněk Machař.
Paradoxní je skutečnost, že sice přibývá zachráněných divokých zvířat, ale na druhou stranu také narůstá počet opuštěných psů. Třebíčský útulek hlásí plno. Mají teď 60 jedinců, což je vyloženě nadprůměr. Bohužel žádný z nich nemá v obojku kontaktní údaje na majitele. Chovatelé na tuto praktickou věc zapomínají. Kdyby uvedli svou adresu nebo číslo telefonu, nemusel by si zaběhnutý pes vůbec ocitnout v útulku.

Volejte odborníkům
Pokud lidé najdou psa nebo jiné domácí zvíře, doporučuje Petr Ondráček volat přímo Lize na ochranu zvířat, a to na horkou linku 774 804 242. Na totéž číslo je možné telefonovat i v případě volně žijících zvířat, především zraněných dravců, sov a drobných savců. Ovšem pozor - jiná věc je lovná zvěř, hlavně zajíci a srny. V takovém případě je nutné vyrozumět myslivce. Pokud někdo objeví uhynulý kus nebo ho srazí při jízdě autem, má k dispozici číslo Okresního mysliveckého spolku 731 485 679.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.