Přihlásit

Kvůli ptákům a vydrám chtějí rybáři milion (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Největšími škůdci v Pardubickém kraji jsou kormoráni, ale i vzácná a ohrožená vydra. V loňském roce tu způsobily tyto dva druhy škodu skoro za milion korun, čtyřikrát více než v roce 2007.
Přitom to, co uhradí stát, údajně neodpovídá skutečným škodám. "Máme rybníky po celém kraji, odbornými posudky se nám podaří dokázat jen zlomek způsobených škod. Navíc jsou zde i další faktory, jako stres ryb nebo vyšší náklady na zazimování," řekl Radek Vach z Rybářství Litomyšl. Vach, která má na starost chráněné živočichy, říká, že jeden kormorán spotřebuje asi půl kilogramu ryb za den. "Pokud se vám sletí 150 kormoránů na rybník s mladými rybami, za týden z něj dostanou půl tuny ryb. Takhle se dá snadno zlikvidovat celý chov. Po posledním nárůstu škod se už skoro nedá plánovat další chov," řekl.
Zootechnik Karel Konáš z Rybářství Chlumec to vidí obdobně. "Pokud je mírná zima a rybníky zcela nezamrznou, tak tu kormoráni vydrží lovit klidně celou zimu. Pak odletí k Baltu a vrací se zase na podzim," řekl Konáš. Kormoráni přitom podle Konáše upřednostňují mladé pstruhy a štiky, tedy drahé druhy ryb. Štíhlé ryby se jim totiž lépe polykají.
Druhým škůdcem rybářů v kraji je vydra. Přestože se jedná o vzácného živočicha, dokáže obsáhnut svým loveckým revírem rozlehlou oblast. Své o tom vědí manželé Tlustí z Blatna u Hlinska. V půlhektarovém rybníku založili před lety chov kaprů. Vydří rodinka s jedním mládětem však dokázala několikaleté úsilí rychle zlikvidovat. "Rybník už je jen napůl mrtvá voda. Vydra často vyžere jen nejlepší kousky masa z ryby a jde si pro další kus, loví přitom i v okolních rybnících" řekl Tlustý. I on si postěžoval, že výpočet škody ministerskými vzorci neodpovídá skutečné škodě. "Přepočteno na kilogramy rybího masa to zas taková ztráta není, ale chov v rybníku skončil, a to se do výpočtu nezahrnuje, " řekl.
Zákon přitom uvádí celkem sedm chráněných živočichů, kterým nesmí být bráněno v přirozených projevech. Za ty stát hradí způsobené škody. Kromě kormorána a vydry je to také los, bobr, medvěd, rys ostrovid a vlk. Škody, způsobené v Česku těmito druhy, v loňskémroce přesáhly 51milionů korun. Největší podíl na tom mají škůdci rybářů, ale statistika ministerstva financí obsahuje i záznamy o škodách od dalších druhů. Bobr způsobil jenom vloni škody za šest a půl milionu, v desítkách tisíc se pak pohybují vlk, rys či los.

* Škody způsobené chráněnými živočichy
ČR           Pardubický kraj
2005
33,6 mil  27 000 Kč
2006
36,3 mil  48 000 Kč
2007
38,2 mil 195 000 Kč
2008
51,1 mil 915 000 Kč

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.