Přihlásit

Trubači z Potštátu slavili výročí (Přerovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Koncertem provázeli Ing. Jan Jeniš s Janou Kozubíkovou, která při zahájení řekla: "Příroda a hudba patří neodmyslitelně k sobě. Nic na světě nedokáže lépe vytvořit vůni a barvy svěží přírody - klepání, čekání, kodrcání, tlukot, zpěv ptáků a všechny tóny lesa. A snad proto, že nám v dnešním uspěchaném světě techniky chybí trochu klidného šumného lesa, slaví lovecká hudba úspěchy. K její cestě na výsluní kultury přispívají i naše soubory. Proto si zaslouží, abychom se s jejich činností mohli podělit každý den, aby, až nám bude smutno, jsme mohli otevřít dveře lesu."
Mezi přítomnými bylo mnoho význačných hostů, kteří přišli oběma souborům pogratulovat i poděkovat za propagaci lovecké hudby, popřát do dalších let mnoho úspěchů v jejich činnosti a poslechnout si koncert lovecké hudby se zahraniční účastí.
V podání souboru trubačů Vojenských lesů a statků České republiky, divize Lipník nad Bečvou, jsme se zaposlouchali do tónů lesnic, které nás lákaly na procházku hvozdy Moravské brány a Oderských vrchů ve skladbách Začátek honu, Fanfára č.14 a Zvěř směřuje k vodě autora Ondřeje Antona, Tereziánská fanfára od Antonína Koželuha, a Josefa Selementa Jelen, Daněk, Srnec a Černá.
Od trubačů Potštátského tria zazněly skladby od Josefa Selementa Znělka ČMMJ, Lovecká znělka a od anonymů skladby Fanfára č. 6, Švarcenberské halali a Bukvojova Fanfára.
Průřez slovenskou poľovnickou hudbou a loveckými signály zazněl v podání hostů z lesnické školy Liptovský Hrádok. K tomu Jana Kozubíková sdělila: "Naši přátelé poprvé za námi dojeli na pozvání do Horky nad Moravou, kde probíhala soutěž mysliveckých trubačů. A jak to už bývá, začaly vznikat první nápady, vzlétly první vlaštovky a my věděli, že spolupráce bude harmonická, že vše bude znít ve veselé durové tónině. Setkali jsme se nicméně i jako soupeři na několika soutěžích.
Díky prozíravosti pracovníků odboru školství a vrcholnému managementu Olomouckého kraje se mohla i naše škola zapojit do programu enviromentálního vzdělávání. Proto se setkáváme i jako partneři při projektu Toulky s českou loveckou hudbou.
Projekt žije druhým rokem a tak, jak ing. Hatiar pravil na podzim při koncertu u přátel na Slovensku, snad se nám povede vydat společné CD i se zpěvníčkem nádherných nejen slovenských, ale i moravských a českých písní upravených pro lesní rohy a lesnice se zpěvem. V letošním roce jsme se společně zúčastnili akademické soutěže v Kostelci nad Černými lesy a jedno velké pracovní setkání je domluveno na srpen v Chlumu u Třeboně, kde probíhají kurzy lovecké hudby pod vedením JUDr. Petra Vacka a Mgr. Petra Dudy. A protože hudba nezná hranic, což je náš druhý projekt, který sahá až na Zakarpatí, si nyní v podání našich souborů vyslechnete soutěžní skladby pro akademickou soutěž". Ve společném vystoupení všech souborů zazněly skladby od Petra Vacka Francouzský pochod, Petra Dudy Akademická fanfára, od Ivy Šimkové Křivoklátská, Dykovo Halali a Finále z B dur mše Petra Vacka - Josefa Selementa .
Ing. Jan Jeniš provedl na tomto slavnostním koncertu ve smyslu mysliveckých tradic pasování absolventa mysliveckých zkoušek Martina Poláka (člena souboru trubačů VLS ČR, divize Lipník nad Bečvou) za myslivce a přijetí do cechu mysliveckého.
Závěrem mi dovolte, abych popřál všem trubačům a trubačkám mnoho úspěchů do další činnosti při šíření lovecké hudby mezi širokou veřejnost a tím také zvýraznit myslivost na vyšší stupeň úrovně společenské kultury.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.