Přihlásit

Po pytlákovi, který zabil medvěda, pátrá policie (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Hned ve čtvrtek, když jsme se dozvěděli o nálezu zbytků medvěda, podala jsem trestní oznámení na neznámého pachatele," říká zooložka Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy Dana Bartošová. Předpokládá, že policii by měl doporučený dopis dojít nejpozději v úterý.
Mluvčí frýdecko-místeckých policistů Ivan Žurovec včera řekl, že zatím o trestním oznámení nic neví, nicméně ujistil, že policie už po pytlákovi intenzivně pátrá několik dní.
"My nečekáme na to, až někdo podá trestní oznámení. Jako státní orgánmáme povinnost zahájit šetření v té chvíli, kdy se dozvíme o podezření z trestného činu. V tomto případě jsme nejdříve dostali informace o nálezu lidských ostatků, ale jako první jsme zjistili, že jsou to ostatky chráněného zvířete. Případ proto šetříme jako podezření z trestného činu pytláctví," řekl Žurovec.
Policisté místo nálezu prohledali a nafotili. Zorganizovali i pátrací akci podél břehu Ostravice a jejích přítoků, kde hledali další zbytky upytlačeného zvířete. Nic ale nenašli. "Teď budeme prověřovat další okolnosti, které by mohly vést k odhalení pachatele," dodal policista.
Po tvrdém potrestání pytláka volají ochránci přírody, kteří zabití ohroženého medvěda považují za hanebný čin. "Policie by měla využít nejmodernější techniku i způsoby vyšetřování, aby pachatele odhalila. Hlavně aby případ brzy neodložila," přeje si ochránce přírody a vedoucí projektu Ochrana velkých šelem v Beskydech František Šulgan.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.