Přihlásit

Medvědům hrozí, že vyhynou (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Rožnov pod Radhoštěm
Zooložka Dana Bartošová se velkým beskydským šelmám věnuje již třicet let. Nejen ji, ale i ostatní kolegy ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy nález ostatků upytlačeného medvěda na začátku května u Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku zarmoutil. Je to totiž první prokázaný případ upytlačení této velké šelmy od jejího návratu do Beskyd. Pytlák zvíře stáhl z kůže, vzal také část masa.
Šelmám může podle Bartošové hrozit i vyhynutí. "Konkrétně u medvědů to opravdu hrozí, je jich tady tak minimální množství, že stačí málo a znovu z Beskyd zmizí úplně. Totéž by se mohlo stát rysům a vlkům. Okrajové populace jsou velmi zranitelné," vysvětluje Dana Bartošová.

* Máte nějaké nové informace k celému případu?
Zatím víme jen to, co jsme věděli od začátku. Jde o zhruba tříletého a stokilového medvěda. Podali jsme trestní oznámení na neznámého pachatele, vše převzala policie.

* Prozkoumali jste nalezené ostatky?
Z ostatků jsme odebrali vzorky, které jsme předali k dalšímu vyšetření. Z něj už budou kromě potvrzení druhu zvířete patrné další detaily, tedy pohlaví a konkrétní charakteristiky zvířete. Porovnáním s jinými vzorky medvědích tkání by se pak dalo určit, zda se jednalo o stejného medvěda nebo rozdílná zvířata. Také je možné zjistit příbuzenské vztahy.

* Máte představu, odkud ten medvěd mohl být? Nabízí se samozřejmě nejpravděpodobnější varianta, že jej pytláci ulovili nedaleko, těžko by sem vozili zbytky ze Slovenska...
Může být více variant, mohl to být medvěd z Beskyd, nelze ale vyloučit ani to, že jej pytláci převezli z okrajové části Slovenska.

* Jak si vysvětlujete, že se pytláci zbavili ostatků medvěda tak nešikovně?
Nevím, jak se pytláci obvykle zbavují zbytků zvěře. Nález považuji za náhodu, ty zbytky se mohly někde rozložit a vůbec bychom se k nim nedostali. Bojím se pomyslet, v kolika případech si pytláci počínají opatrněji.

* Co to pro vás osobně i profesně znamená, když zjistíte, že z Beskyd pravděpodobně zmizel kriticky ohrožený exemplář medvěda?
Moc mě mrzí, že se něco takového stává, vždyť medvědů je u nás jen několik - odhadujeme tři až pět. Vždycky jsme si říkali, že na to, kolik by v Beskydech mohlo medvědů žít, je jich tady velmi málo. Myslím, že nejsem daleko od pravdy, když řeknu, že asi často tady medvěd neskončí přirozenou smrtí, ale bývá upytlačen.

* A jak si vysvětlujete, že se na pytláky nepřijde? S trofejí se nechlubí?
To jistě ano, ale jistě lidem, od kterých očekávají loajalitu, v tom je jejich síla.

* Podařilo se vám někdy s policií dostat se k nějakému pytlákovi?
Zatím se to nepodařilo. V Beskydech bylo doposud náhodně nalezeno několik mrtvých rysů, u nichž bylo podezření, že byli upytlačeni. Prokázalo se to například u uhynulé rysí samice. Zjistilo se, že příčinou jejího úhynu nebyla nemoc, ale zranění střelnou zbraní. Pytláky se však nepodařilo chytit.

* Když se bavíte v Beskydech smyslivci, jaký je jejich pohled na přítomnost šelem v místních lesích?
Myslím si, že právě medvěd je pro myslivce nekonfliktní druh. Z jejich pohledu je spíše problematický rys a vlk, protože se živí spárkatou zvěří, kterou oni loví, kdežto medvěd je všežravec.

* Dá se nějak vyčíslit hodnota toho upytlačeného medvěda v penězích?
Nevím, vycházím z toho, že na Slovensku si lze v rámci řízeného odlovu na výjimku zastřelit stokilového medvěda za zhruba sto tisíc korun.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.