Přihlásit

Na Červeném Hrádku jsou vystaveny trofeje (Chomutovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na zámku Červený hrádek se v úterý konalo slavnostní zahájení přehlídky trofejí spárkaté zvěře v okrese Chomutov. Výstavu, kterou si mohou příznivci zvěře a přírody přijít prohlédnout až do neděle 17. května, organizoval ČMMJ Okresní myslivecký spolek v Chomutově, Magistrát města Chomutova, Městský úřad Kadaň ve spolupráci s organizací KVIZ v Jirkově.

Myslivecká ocenění ve slavnostním
Slavnostní zahájení si úterý nenechala ujít řada myslivců ani pracovníků z městských úřadů z odborů životního prostředí v chomutovském okrese. Na nádvoří zámku Červený hrádek se předávalo třicet tři věrnostních medailí myslivcům z regionu, především za mnoholetou činnost. Trubačská škola J. Selementa "Doupovští slivoni" pod vedením učitelky ZUŠ v Klášterci nad Ohří Dany Vajcové vzdala hold všem vyznamenaným, mysliveckým vytrubováním na nástroje lesnici a bornici.
Počátek těchto okresních slavností byl v roce 1995 na zámku v Klášterci nad Ohří, od roku 1996 se slaví na zámku Červený hrádek
"Tradice se mají dodržovat. Kromě výstavy a vyznamenání jde na výstavě i o kontrolu trofejí zvěře. Vystavujemezde i přehled o honitbách v chomutovském okrese a lovu jednotlivých druhů zvěře od roku 1992 do roku 2008. Kontrolujeme tím i zdravotní stav zvířat v místním regionu v uplynulém roce," prohlásil Jaroslav Široký z oddělení životního prostředí Magistrátu města Chomutova.

Příroda je věčné umělecké téma
Na čtyři sta trofejí spárkaté zvěře - jelena evropského, srnce obecného, muflona, daňka a jelena sika provázejí na cestě do prvního patra zámku i výtvarná dílka dětí ze ZŠ Strupčice, zaměřená na ochranu životního prostředí.
Dvě místnosti, ve kterých jsou trofeje vystavené se štítky, které zaznamenávají i zdraví a úbytek zvířat v regionu, doplňují tematické fotografie od Rostislava Stacha a obrazy od Václava Nasvětila o zvířatech a přírodě.
"Na příští rok chystáme větší a prodejní výstavu severočeského malíře, jehož většina tvorby se zabývá obrazy ze života zvěře a svoji tvorbu věnuje myslivcům," naznačila tajemnice Okresního mysliveckého spolku v Chomutově Marta Urbanová.
Jak Stachovi fotografie, tak i Nasvětilovi olejomalby ve velkých formátech jsou příjemným doplněním mysliveckých trofejí. Nasvětilovy obrazy s mysliveckými motivy zdobí lovecké sály i hájenky nejen v Česku, ale i v Bavorsku nebo v Holandsku.
Výstava potrvá do neděle do 12 hodin, v sobotu od 10 do 15 hodin budou na Červeném hrádku vytrubovat myslivecké znělky "Krušnohorské lesnice" pod vedením Milana Baraniaka

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.