Přihlásit

Mžanské nebe ozářil ohňostroj (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mžany
Něco podobného obec zřejmě nezažila. Nebe nad obcí v pátek ozářil ohňostroj, do Mžan i přidružených vsí Stračovské Lhoty a Dubu, přijeli umělci i rodáci a lidé se bavili a hodovali až do rána. Domů je nezahnaly ani déšť a chladno.
Oslavy 100 let trvání mžanské školy, 610 let od založení Stračovské Lhoty, 605 let od vzniku Mžan, 466 let existence Dubu a 123. výročí mžanských hasičů pojala obec velkoryse. Vpátek večer se konal pietní akt u mžanského pomníku padlých ve světových válkách, ukázka středověké bitvy ve Stračovské Lhotě, lampionový průvod a večerní veselice v prostoru za mžanskou školou.
V sobotu si místní kromě deště užívali různých vystoupení, viděli po šesti letech obnovené vítání občánků, ukázku hašení z letadla, fotografie z historie školy i ukázky činnosti místních hasičů a myslivců. "Náš sbor vznikl 10. října 1886, takže si připomínáme 123 let existence," uvedl starosta Sboru dobrovolných hasičů ve Mžanech Pavel Hýsek. Hasiči proto připravili ukázku historické i soudobé techniky, představila se zde však také technika vojenská, záchranářská i policejní. "Pro děti je určitě atraktivní výstava modelů hasičských autíček," dodal Pavel Hýsek. Měl pravdu. Více než 160 červených autíček, z nichž některá dokonce stříkala vodu, se stalo hitem. "Vystavuju tady celou svoji sbírku. Před lety jsem dostal jedno hasičské autíčko, chytlo mě to, a teď už mám 161 modelů," uvedl sběratel a hasič Jaroslav Plachý z Jičína.
U mžanských myslivců si přišli na své gurmáni. "Máme tady ochutnávku zvěřinových jídel, konkrétně nabízíme srnčí a kančí guláš," řekl hospodář Mysliveckého sdružení Hvězda Mžany Břetislav Hnízdil. "Chtěli jsme uspořádat pro děti i střeleckou soutěž, ale prší, tak jsme ji zrušili," doplnil.
Starosta Mžan Jan Vratislav byl s průběhem oslav, jejichž příprava trvala více než

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.