Přihlásit

Zbytečně sebraná mláďata plní záchranné stanice (Příbramský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příbram
Malí zajíci, srnčata, koloušci a také mláďata ptáků v tomto období plní záchrannou stanici ve Voticích. Ve stanici, kterou provozuje Ochrana fauny ČR, najdeme i zvířata z Příbramska.
"Každé jaro se do stanice dostává několik savčích mláďat, která jsou přinesena lidmi v dobrém úmyslu, leč zbytečně. K nejčastěji přinášeným mláďatům patří srnčata a zajíčata. Lidé je nacházejí při svých jarních procházkách ležet v trávě či mlází a domnívají se, že jsou opuštěná," řekla Lucie Spálenková z Ochrany fauny. Jenomže většina mláďat není opuštěna. Zdánlivě opuštěné srnče jen vyčkává příchodu matky, která se zdržuje v povzdálí a mládě se vrací krmit v pravidelných intervalech. "Taková mláďata první dva týdny leží nehybně na zemi a nevydávají žádný pach. Je to jejich přirozená ochrana před predátory, proto se nesnaží utéci ani před lidmi," dodala Spálenková s tím, že pokud takové mládě objevíme, nesmíme na něho sahat. "V této době je spousta mláďat, a proto bych chtěl poprosit návštěvníky přírody, kteří mají psy, aby je měli na vodítku. Pes totiž často mládě najde, olízne nebo dokonce vezme do mordy a v ten moment se z něho stane sirotek. Samice savců cítí pach psa a mládě opustí," doplnil Pavel Křížek a dodal, že také stále dost lidí z neznalosti sebere ptačí mládě nebo zajíčka či koloucha, protože se domnívají, že jsou opuštěná. Mladí ptáci po opuštění hnízda neumí létat, ale rodiče o nich ví a krmí je, proto je vhodné odejít a nerušit. Něco jiného je, pokud je mládě nebo dospělé zvíře viditelně poraněné, uvízlé nebo napadené parazity. V takovém případě je dobré zavolat na stanici a pracovníci pro zvíře přijedou. Vychovat mládě nebo zraněné zvíře není jednoduché a ve stanici už mají bohaté zkušenosti. "Zrovna vezu malého zajíčka pustit do přírody," konstatoval Pavel Křížek. I toto mládě přinesli lidé v domnění, že je opuštěné.
"Smutnější byl nález jednodenního srnčete mezi auty na louce při rybářských závodech na Sedlčansku. Vzhledem k velkému pohybu lidí bylo jasné, že se srna k mláděti nevrátí. Vysílené srnče bylo poměrně silně zamořeno ektoparatity. Přes veškerou péči během několika hodin po transportu uhynulo," vzpomněla Lucie Spálenková. S ochránci se shoduje i mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha. "V červnu je příroda plná mláďat spárkaté i drobné zvěře i dalších volně žijících živočichů. Spatřit můžeme srnčata, kolouchy, mladé zajíčky, bažantí či koroptví kuřata a mláďata většiny našich pěvců. Právě mláďata jsou nejvíce vystavena predačnímu tlaku a negativnímu působení člověka, proto je důležitý v tomto období především klid v honitbě," řekl Šilha s tím, že také vznikají velké škody na zvěři při kosení pícnin a travních porostů. Myslivci po dohodě se zemědělci vyhánějí zvěř před sklizní pícnin a zachraňují ji před jistou smrtí pod rychlými širokozáběrovými sklizňovými stroji. "Většina žacích strojů ale není vybavena plašiči zvěře, které jsou ze zákona povinnou výbavou.
Nové žací stroje i traktory jsou tiché, proto je nutno předcházet masakrům zvěře vyhnáním myslivci před sečením luk. Ohrožena jsou zejména mláďata, která nemohou před rychle jedoucí mechanizací uniknout," dodal myslivec.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.