Přihlásit

Spolkům výrazně ubývá členů (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Slovácko
Populace společenských organizací na Slovácku oproti minulosti výrazně zestárla. V některých dokonce velmi povážlivě klesá i počet členů. O práci ve spolcích nejeví zájem ani mladá generace. Kupříkladu myslivci s nostalgií vzpomínají na někdejší dobrou práci kroužků přátel myslivosti. "Těch bylo v osmdesátých letech minulého století v okrese dvaačtyřicet," vzpomíná bývalý jednatel Okresního mysliveckého spolku (OMS) Uherské Hradiště Lubomír Novotný.
Svatý Hubert, patron myslivců, by dnes z nimrodů na Slovácku asi radost neměl. Podle předsedy OMS Karla Blahuška fungují v okrese pouze tři kroužky přátel myslivosti. "Dobře si vede myslivecký kroužek učňů a studentů puškařů-rytců z České zbrojovky Uherský Brod. Někteří jeho členové letos v březnu úspěšně složili zkoušky z myslivosti a získali svůj první lovecký lístek," poznamenal Blahušek. Ten na dotaz, zda myslivci kvůli nezájmu dětí a mládeže o přírodu a všechno živé v ní nezajdou na úbytě, řekl: "Rozhodně ne. Myslivost přežila tisíc let a jsem přesvědčen, že přežije i další tisíciletí." Děti a mládež neláká ani zahrádkářství a pěstitelství. Alespoň tak to tvrdí předseda územního sdružení Českého zahrádkářského svazu Uherské Hradiště Jiří Vratislavský a někdejší předseda komise pro práci s mládeží při okresním výboru této organizace Jindřich Zapletal.
"Před dvaceti lety působilo v devatenácti kroužcích mladých zahrádkářů na tři stovky dětí, v současné době se nám daří jen spolupráce se základními školami v Nivnici, Popovicích, Pitíně a v Nedakonicích," poznamenal smutně Vratislavský.
Nadšení pro činnost v kroužcích mladých zahrádkářů začala podle něj upadat také v důsledku nezájmu o práci s mládeží ze strany zkušených zahrádkářů. "Členská základna v posledních letech nejen poklesla, ale také zestárla. Lidé seniorského věku už o práci s dětmi nejeví zájem. Dnes mají kluci a holky jiné záliby. Je tu éra počítačů a ta je láká víc než pěstování ovoce a zeleniny," neodpustil si poznámku ředitel traplické základní školy a předseda jalubských zahrádkářů Jindřich Zapletal.
Ani včely a včelaření nepatří na Slovácku do skupiny dětí a mládeže, ale věkově starších lidí, převážně v seniorském věku. V okrese pracují pouze čtyři včelařské kroužky. V Uherském Brodě, Ostrožské Nové Vsi, v Boršicích a na Střední odborné škole a Gymnáziu Staré Město.
"Kroužek v posledně jmenované škole je malým pokračovatelem tradic, neboť sdružuje mladé včelaře, kteří prošli kroužky v základních školách," osvětlil jednatel okresního výboru Českého svazu včelařů Uherské Hradiště František Nešpor.
Před deseti lety založil včelařský kroužek v Ostrožské Nové Vsi. Díky němu má dnes včelařská organizace v obci nejnižší věkový průměr mezi sesterskými organizacemi v okrese. "Letos se Marek Bedřich, člen našeho kroužku, opět probojoval do mezinárodní soutěže Zlatá včela. Ta se uskuteční v Králové při Senci, kam přijedou i mladí včelaři z Rakouska, Maďarska a Slovenska," poznamenal Nešpor.
Systematické práci s jedenácti stovkami dětí a mládeže ve věku do šestadvaceti let se věnuje jedna třetina z osmasedmdesáti sborů dobrovolných hasičů (SDH) na Uherskohradišťsku. "Formou her působíme již na děti v mateřských školách. Pro školáky máme téměř čtyřicet let sestavenou celoroční hru Plamen, která rozvíjí dětskou činnost nejen v požární ochraně, ale i jiných oblastech. Víc než třicet let se na všech stupních škol a v SDH koná jako nenásilná forma preventivní výchovy literární a výtvarná soutěž s názvem Požární ochrana očima dětí," shrnula v kostce aktivity hasičů v práci s mladou generací Naděžda Dyčková, vedoucí odborné rady mládeže při Okresním sdružení hasičů Uherské Hradiště.
Neodpustila si ale poznámku, že práce s předškoláky, s níž začali v Mistřicích a která dnes funguje i v jiných SDH v okrese, je světovou rarit

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.