Přihlásit

Nad Jabloncem včera kroužil orel i desetikilový sup (Jablonecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jablonec n. N.
Když jsem šel ve středu ráno na reportáž z přehlídky dravých ptáků na hřišti baseballového klubu Blesk, vůbec jsem netušil, že i já sám si odtud odnesu nevšední zážitek. S dravci jsem měl dosud tu čest pouze kdysi v liberecké zoo, a to přes klec nebo silné sklo. Vidět tyto ptáky, jak vám krouží těsně nad hlavou nebo loví pohybující se kořist jen pár metrů od vás, je ale něco docela jiného.
A přesně to bylo včera k vidění na baseballovém hřišti za Základní školou Mozartova. Když jsme s kolegou fotografem dorazili na místo, bylo už hřiště v obležení dětí. Začátek byl poklidný a spočíval v představení jednotlivých dravců. "Dovezli jsme čtyřicet ptáků pětatřiceti různých druhů, od malinkého sýčka až po orla," řekl Jiří Hrotek, zakladatel a ředitel společnosti Zayferus se sídlem v Kuřimi. Ta se zabývá právě ochranou dravých ptáků.
Po krátkých přednáškách následovaly vědomostní soutěže, a pak už zlatý hřeb programu, kterým byly lety vybraných dravců a ukázky lovu. Pohled na orla bělohlavého, kroužícího kolem panelových domů nepatří k běžným scenériím a i mě při pohledu na něj napadlo, co by se asi stalo, kdyby dravec v hodnotě statisíců nereagoval na volání chovatelů a zmizel za obzorem. "Nikdy si nemůžeme být jisti, že se nám puštění ptáci při přehlídkách vrátí, nejsou to stroje," komentoval Jiří Hrotek.
Žádná rozpačitá situace se však včera nekonala a ptáci jeden za druhým dokazovali, jak dokonale jsou ochočení.
Patřičného respektu vůči tvorům s leckdy několikametrovým rozpětím křídel jsem nabyl už během jejich nízkých přeletů nad hřištěm, jestli mi ale někdy zatrnulo, tak u ukázek lovu. Blesková rychlost, s jakou se jednotliví dravci vrhali na pohybující se kořist, ve mně krátce vyvolala myšlenku, jestli je vůbec rozumné držet fotoaparát tak vysoko nad hlavou. Fascinované pohledy na soustředěně lovící ptáky ale všechny obavy spolehlivě zahnaly.
Dravci lovili kořist přivázanou na navijáku a pohybující se různými směry díky kladkám. Orel ukořistil před zraky nadšených dětí vycpanou lišku, sokol zaútočil na koroptev a raroh si zase chytil kunu. Zajímavé bylo pozorovat, jak každý z ptáků využívá jinou strategii, někteří rychlost, jiní vytrvalost.
Perličkou byla ukázka vychytralosti karanča, který si elegantně poradil i se schovanou kořistí. Nejvíce obecného respektu pak sklidil sup kapucín s třímetrovým rozpětím křídel. Vzhledem k jeho zálibě v mršinách se ho ale nikdo bát nemusel.
Na konci představení sklidili ochránci z Moravy pozásluze velký aplaus. Za sebe mohu říci, že i ve mně tato velmi živá ukázka létajících dravců zanechala silnou stopu. A v Jablonci rozhodně nebyla k vidění naposledy.
"Tato akce se u nás konala už potřetí a za dva roky plánujeme další. Pro děti je to obrovský přínos, nehledě na to, že si mohou dravce samy osahat," komentoval zástupce ředitelky pořádající ZŠ Mozartova Michal Polman.
Velkolepé představení létajících dravců včera zhlédli žáci právě ze ZŠ Mozartova, ZŠ Arbesova a MŠ Mechová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.