Přihlásit

I čtrnáct myslivců zvládne starost o velkou honitbu a zvěř (Jihlavské listy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle slov bývalého hospodáře sdružení Aloise Nejedlého, honitba je z větší části polní a drží se v ní zejména srnčí, černá, ale také drobná zvěř. I když počty zajíců jsou rok od roku nižší.
"Stavy černé zvěře jsou u nás v poslední době poměrně nízké, což samozřejmě vítáme, alespoň se nepotýkáme se škodami na polních porostech," říká hospodář s tím, že se v revíru občas objeví také jelení zvěř, která ale není v této oblasti normovanou zvěří.
"Jde pouze o jednotlivé kusy, které sem přecházejí z oblastí sousedního Zdarska," vysvětluje.
Loni se členové mysliveckého sdružení pustili do velmi odvážného a náročného díla. Na pronajaté louce kousek za obcí postavili umělou liščí noru.
"Nebyla to práce nijak lehká, museli jsme nejdříve upravit terén. Na jedné straně odbagrovat svah a na druhé straně jej zase navézt, abychom měli rovinu. Pak přesně podle projektu připravit a poté vybetonovat celou trasu umělé nory," popisuje kroky současný hospodář sdružení a soukromý zemědělec v jedné osobě Pavel Egert ze Záborné.
Umělá nora musí být postavena na rovině nebo v mírném svahu, na stinném místě a podle možnosti v lese. Kotle nory musí být uzavíratelné. Boční stěny nory mohou být z cihel, kamenného zdiva, betonu nebo z prken. Povrch nory musí být v úrovni terénu. Do uzavřené nory nesmí vnikat světlo a musí být možné ji ve kterémkoliv místě otevřít.
Dno musí být vždy přirozené - zemité. V noře nesmí být nikde ostré rohy.
Prostor kolem umělé nory pak myslivci oplotili a při vstupu do areálu postavili dřevěný srub. Ten ještě čeká zevnitř na své dokončení.
"Jsou tady odpracovány stovky a stovky hodin.
Pomohli nám sponzoři, kterým patří naše velké poděkování," dodal Alois Nejedlý, který se jako rodák ze Záborné stal členem mysliveckého sdružení již v roce 1961.
"Myšlenka postavit umělou noru nás napadla už dávno. Na Jihlavsku je totiž pouze jedna umělá mora, která se nachází v lese na Nepomukách u Staré Říše.
Když má člověk jet na zkoušky padesát kilometrů jednu cestu, dosti se to prodražuje," vysvětluje Pavel Egert. Proto věří, že se bude nově vybudovaná nora vůdcům psů líbit a že se podaří alespoň jedenkrát ročně na noře uspořádat zkoušky psů z norování

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.