Přihlásit

Pozor na maso z ciziny. Může zabít (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivecká sdružení o problému vědí. "Nejčastěji jde o masa ze zemí, jako je Argentina, Brazílie, Mexiko a podobně," popisuje myslivec Miloš Potměšil.
"Riziko onemocnění trichinelózou (tedy svalovcem) nelze brát na lehkou váhu," upozorňuje mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. "Je nutné apelovat na všechny, kdo používají maso černé zvěře, že musí projít veterinární kontrolou, riskovat se nevyplatí," varuje. Nebezpečné podle něho mohou být hlavně pochoutky z divočáka ve venkovských restauracích, kde se stává, že připraví ulovené zvíře bez kontroly.
Do Česka se navíc dováží stále více vepřového masa, které je také rizikové. "Našeho vepřového ubývá. Ještě před vstupem do Evropské unie jsme měli 280 tisíc prasnic, teď jich je už jen 111 tisíc," říká Miroslav Jirovský ze Zemědělského svazu ČR.
Parazit se na člověka přenáší z nedostatečně tepelně upraveného masa. Hlavně z divočáků, ale i z domácích prasat.
Nákaza je pro člověka v mnoha případech smrtelná. Larvy napadají hladkou svalovinu srdce a dýchacích cest a mohou způsobit i zástavu srdce.
Svalovec se před časem objevil i v českém mase. Veterináři před dvěma lety zpřísnili dohled poté, co odhalili nakaženou svalovinu u divočáků ulovených ve východních Čechách a na severu Moravy.
"Také bych kontrolovala prase po domácí zabijačce. Ač tady je riziko nákazy nižší," říká Jana Horňáčková z veterinární správy. Nejvíce nakažených divokých zvířat žije na pomezí Česka a Slovenska. Na lidi se svalovec v poslední době nepřenesl. "Poslední případ se u nás objevil v roce 1954, kdy onemocnělo jedenáct lidí a tři zemřeli," popsal Duben. Veterinář Václav Hrudka z masokombinátu v Příbrami tvrdí, že české maso prochází přísnou kontrolou a nakažené kusy končí v kafilerii. "Dám krk za to, že z velkých masokombinátů nic nakaženého ven neprojde. Těžko říct, co malá řeznictví a maso z dovozu," krčí rameny.
Maso z ciziny totiž prochází kontrolou jen v zemi, kde zvíře porazili. Svalovce v každém případě ničí vaření, pečení či dušení. Uzení je pro něj neškodné, stejně jako nakládání masa do láku. Pozor: ve zmraženém mase přežívá i dva týdny.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.