Přihlásit

Ochránci radí, jak si ohlídat ovce nebo včely (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hospodářům v Beskydech a okolí poradí, jak mohou svá stáda či včelíny ochránit před napadením velkými šelmami. Zapůjčí jim i některá ochranná zařízení. Začalo totiž období, kdy se mohou první útoky šelem objevit.
Podle Dany Bartošové z CHKO Beskydy ideální ochranou před útoky šelem je kombinace síťového elektrického ohradníku a kvalitního pasteveckého psa.
V Beskydech velké šelmy, především vlci a medvědi, ročně zlikvidují desítky zvířat. Škody, které chovatelům působí, jsou sice vzhledem k celkovému počtu chovaných ovcí zanedbatelné, pro menší chovatele však může být ztráta i jen několika zvířat citelná. "Předcházení škodám, ať už pomocí pasteveckých psů nebo elektrických ohradníků, je vždy lepším řešením než případné finanční náhrady," řekl Milan Orálek z ČSOP Valašské Meziříčí.
Tyto náhrady vyplácí stát, pokud poškození chovatelé informují Správu CHKO Beskydy do 48 hodin od vzniku škody.
Ochránci nyní chovatelům nabízí zapůjčení elektrického ohradníku, pomohou jim i se získáním dotace na pořízení si vlastního zařízení pro ochranu šelem. Zájemcimohou kontaktovat přímo ČSOP Valašské Meziříčí na telefonu 571 621 602 nebo e-mailu
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Největší hrozbou pro velké šelmy v Beskydech je stále pytláctví, což potvrdil i nedávný nález zbytků upytlačeného medvěda u Frýdlantu na Ostravicí. "Právě negativní postoje některých místních obyvatel vůči chráněným druhům šelem mohou pytláctví podporovat," komentoval Miroslav Kutal z Hnutí Duha. Podle ochránců je tak poradna i účinným řešení napomáhající poklidnému soužití lidí a divokých šelem.
Český svaz ochránců přírody Valašské Meziříčí poradenství nabízel i v minulosti, kvůli nedostatku finančních prostředků byl však projekt v posledních letech utlumen. Financování poradny v následujících dvou letech umožní projekt Hnutí Duha s názvem Soused vlk, podpořený grantem z norských fondů aministerstvem životního prostředí.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.