Přihlásit

Vzácný dravec byl otráven karbofuranem (ČT 1)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pitva potvrdila, že luňák červený byl otráven nelegálním jedem karbofuranem, který ve svých návnadách používají myslivci nebo chovatelé hospodářských zvířat. Na jižní Moravě jde už o devátý případ otráveného dravce touto látkou za posledních 5 let.

osoba
--------------------
Tak, v těchto místech byla nalezena mrtvola luňáka červeného a je to asi 30 metrů od hnízda.

Iva GAMBOVÁ, redaktorka
--------------------
Luňák červený, celosvětově ohrožený dravec narazil na návnadu otrávenou nelegálním jedem karbofuranem. Podle ornitologů ho i přes zákaz používají myslivci a chovatelé hospodářských zvířat.

Gašpar ČAMLÍK, ornitolog
--------------------
Karbofuran využívají myslivci na trávení takzvané škodné zvěře, používají to třeba na lišky.

Iva GAMBOVÁ, redaktorka
--------------------
I když ornitologové nedaleko našli také otrávenou lišku, myslivci používání nelegálního jedu popírají.

Miroslav FRAIS, předseda Mysliveckého sdružení Hodonínsko
--------------------
Dneska tlumíme škodnou, v podstatě mluvíme o kuně a lišce, pouze odstřelem nebo norováním. Takže v žádném případě já si myslím, že není možné, aby to pocházelo od myslivců.

Iva GAMBOVÁ, redaktorka
--------------------
Nález otráveného dravce je o to smutnější, že ornitologové v hnízdě našli dvě mrtvá mláďata, která vyhladověla. Česká inspekce životního prostředí tak podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

Radka POLÁŠKOVÁ, policie Hodonín
--------------------
Policie obdržela k tomuto případu telefonické oznámení z Inspekce životního prostředí a po obdržení jejich výsledků šetření se bude policie tímto případem zabývat.

Iva GAMBOVÁ, redaktorka
--------------------
Za posledních 5 let karbofuran v návnadě zahubil 4 kriticky ohrožené orly mořské na Znojemsku a další 4 dravce po celé jižní Moravě. I když tyto případy řeší policie, zatím se nikoho nepodařilo usvědčit. Pachateli přitom hrozí až 5 let vězení, zákaz činnosti nebo pokuta. Iva Gambová, Česká televize.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.