Přihlásit

"Zastřelíme vám psy," hrozí v obci myslivci (Metro)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Když jsem venčila psa, narazila jsem na opilého myslivce, který vyhrožoval, že mou fenku zastřelí, a to před mými dvěma malými dětmi," uvedla Marie Borková, majitelka půlročního beagla. Podle zákona však na to neměl právo. Myslivec nesmí zastřelit psa, který přísluší k plemenu loveckému, ovčáckému, dále psa slepeckého, služebního a záchranného. Zbylá plemena může teoreticky zastřelit, ale jen v případě, že dělají neplechu v honitbě. Třeba že ohrožují jiné zvíře či přímo myslivce. I tak však musí nejprve vystřelit do vzduchu.
Někteří myslivci i tak lidem vyhrožují, jak ukazuje nedávný případ z okolí Berouna. "Můj pes poslechne na slovo a nevzdaluje se dál než na pět metrů. Přesto ho myslivec chtěl zastřelit, i když žádnou zvěř nehonil," řekl Petr Hrubý.
"Myslivcem by měl být člověk, který zvířata miluje, někteří se ale střelbou baví," říká Světlana Zvěřinová z Nadace na ochranu zvířat.
Myslivci se brání. "Letos jsem musel usmrtit pytlačícího psa. Několik dní jsme ho pozorovali, jak štve srny v období kladení srnčat," svěřil se Jaroslav Zelený. Právo zvíře zabít má jen člen lesní stráže. "Pokud se tak stane, musí to ihned nahlásit jeho majiteli," podotkla Hana Biolková z mysliveckého spolku.
Máte také zkušenost s agresivními myslivci? Napište nám na
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.