Přihlásit

Plakáty hrozí útokem divočáka (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ždánický les
Nejednomu houbaři v těchto dnech znepříjemnily vyhlídku na košík plný hřibů hned na kraji lesa varovné plakáty s fotkou divočáka a následujícím zněním: "Pozor! Zvýšený výskyt černé zvěře. Nebezpečí napadení. Nevstupujte do houštin a po 17. hodině." Objevily se hned vedle odstavné plochy pro automobily U Červeného kříže na hranicích Vyškovska a Hodonínska.
Někteří myslivci nad tím kroutí hlavou a uklidňují veřejnost. "Spíš než divočák v lese napadne někoho pes ve městě. Prase člověka cítí na dva kilometry a bleskurychle mizí. Kolikrát jste za život viděl v lese divočáka?" ptal se třeba myslivec Marek Slanina, který s kolegy loví v honitbě v sousedství.
Podle něj se černá zvěř člověku důsledně vyhýbá. Napadení hrozí jen v případě lovu, kdy může divočák zahnaný do kouta ze zoufalství zaútočit na myslivce. Nebo pokud někdo narazí na překvapenou bachyni se selaty. Ta jsou však podle něj už v těchto dnech odrostlá. "Myslím si, že to tam dal někdo, aby odradil houbaře, kteří teď hodně chodí po lesích. Můžou rušit zvěř i pokazit či znepříjemnit lov," řekl myslivec.
Zároveň odmítá, že by byla prasata nějak výrazně přemnožená. "Černé zvěře je rozhodně dost, ale stavy se nijak zvlášť neliší od předchozích let," upozornil Slanina. Ten v letošním roce s kolegy odstřelil už pětadvacet divokých prasat. Lončáků, tedy divočáků ve stáří zhruba půl až půldruhého roku.
O plakátech vědí také lesníci, ti s nimi ale podle šéfa bučovické lesní správy Otakara Pavlíka nemají nic společného. Honitbu, v níž se výstražné informace objevily, má podle lesního správce pronajatou firma Starex.
Zda je na stromy přišpendlili její zaměstnanci, se ale nepodařilo zjistit. Ředitel společnosti Zdeněk Král to odmítl potvrdit. "Všiml jsem si toho v honitbě Hradisko. Nejsem schopen k tomu poskytnout žádnou informaci. Jste snad nějaký kontrolní orgán?" sdělil pouze Král.
V telefonickém rozhovoru přesto řekl, že si nemyslí, že by v dané lokalitě bylo zrovna málo černé zvěře.
Lesní správce Pavlík na dotaz Vyškovského deníku Rovnosti každopádně vyloučil, že by nájemce honitby mohl někoho omezovat ve vstupu do lesa v nějakou konkrétní dobu. "K tomu je oprávněný jen orgán státní správy lesů, a to ještě ze závažného důvodu, jako je třeba hrozba krádeží stromků před Vánoci," informoval Pavlík.
Za svou dlouhou mysliveckou kariéru podle svých slov nepamatuje, že by černá zvěř napadla běžného návštěvníka lesa, občas se to prý ale stává myslivcům při honu.
Pokud by přesto došlo k náhodnému setkání a útoku divokého prasete na člověka v lese, odborníci doporučují především zachovat klid. Nejlépe se ke zvířeti neobracet zády a pomalu ustoupit ke stromu a stoupnout si ke kmeni. Útok by měl přestat. Pokud ne, je dobré se krýt za stromem, fyzicky zdatní jedinci mohou vylézt na kmen a vyčkat, až divočák zmizí.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.