Přihlásit

Krvelačné kuny nelítostně zabíjejí slepice v plné snůšce (Chrudimský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Chovatelé slepic jsou v obci už zoufalí. Přemnožené kuny jim v kurnících hubí slepice a pijí vejce. Stačí malá škvíra, aby se jí štíhlá šelma protáhla. Vypije krev a nechá mrtvá zvířata na hromadě. Škody jsou značné.
"Začalo to v červnu, jedna slepice měla okousaný zadek. Mysleli jsme si, že je to kanibalismus, ale mýlili jsme se. Ráno jsme totiž našli pět slepic mrtvých. Potom přišla sousedka o sedm kusů drůbeže, dalším zmizela za bílého dne jedna slepice a vrchol nastal o uplynulém víkendu, kdy kuny zabily v noci sousedům jedenáct slepic a kohouta," říká Marta Jeníčková ze Zaječic, která zvažuje, zda má vůbec pořizovat nové kuřice. Nikdo totiž neví, kdy a u koho kuny opět zaútočí.
Domácí vajíčko by se mohlo chovatelům prodražit, mladá slepička před snůškou stojí sto čtyřicet korun. "V poslední době chodí hodně lidí pro kuřice a stěžují si, že jim kuny zabily třeba celé hejno," potvrzuje vousatý prodejce slepic na tržišti v Rosicích.
Na pohled krásná šelma dokáže lidem hodně znepříjemnit život. Nejenže útočí na drůbež a pije vejce, ale usídlí-li se v domě, obtěžuje silným zápachem a nočním rámusem. Je schopna zlikvidovat během několika týdnů třeba celou střešní izolaci za desítky tisíc korun.
Kuna údajně na "své" domácí slepice neútočí a chodí vždy k sousedům. Při pohledu na mrtvé opeřence je ale naprosto jedno, zda drůbeži vysála krev šelma žijící doma nebo opodál. Jak se zbavit kuny, to je téma mnoha diskuzí. Někdo radí lidské vlasy, jiný pouští na půdě nahlas magnetofon a jsou jedinci, kteří v zoologické zahradě prosí o trus tygra nebo lva, který prý zabere zaručeně. "Chytili jsme kunu do sklopce a zabili ji, co s ní," píše diskutující na internetu.
Před tím ale varuje vedoucí nasavrcké správy Chráněné krajinné oblasti Železné hory František Bárta. "Tento postup je v rozporu se zákonem na ochranu zvířat proti týrání. Ten jasně stanovuje, jak a kdo může zvíře utratit. Problém je také v tom, že pozemky v obcích nejsou honebními pozemky, a proto zde nemůže být uplatněn zákon o myslivosti," vysvětluje Bárta.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.