Přihlásit

Zbraňová amnestie končí (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Karviná
Už pouze poslední dny mají lidé na to, aby na policejní služebnu nosili zbraně a střelivo, na které doposud neměli povolení. Amnestie vyhlášená počátkem února potrvá do konce července, v pátek mají lidé tedy poslední příležitost své zbraně nahlásit. "V minulých dnech a týdnech registrujeme zvýšený zájem o využití amnestie. Je to zřejmě dáno tím, že se v současnosti konec amnestie často avizuje v médiích," uvedla policejní mluvčí Zlatuše Viačková.
Lidé tedy chtějí na poslední chvíli využít možnosti zlegalizovat nošení své zbraně. Pokud to neudělají, hrozí jim po červencovém termínu trestní stíhání. Přesná čísla a statistiky odevzdaných zbraní a střeliva ještě v Karviné nemají.
"Čeká se na poslední dny. Během příštího týdne poté budeme mít konkrétnější informace," uvedla Viačková.
Stejně jako v jiných regionech i tady přicházeli lidé se zajímavými sběratelskými kousky.
V březnu například přinesl policistům ke kontrole vášnivý sběratel samonabíjecí pistoli Mauser C96 v úpravě karabina. "Jedná se o samonabíjecí pistoli, která byla vyrobena soukromým císařským vrchním zbrojířem W. Foersterem v Berlíně. Jde o individuální úpravu zbraně na karabinu. Obzvláště tato karabina je sběratelsky velmi ceněná a vyhledávaná," potvrdila unikátnost sběratelské trofeje policejní mluvčí.
Na služebnu v Karviné se od února do těchto dnů nosilo ledacos. "Lidé zde přinesli krátké i dlouhé zbraně, brokovnice, signální pistole nebo perkusní revolver," jmenuje rozmanitý arzenál zbraní Viačková. Právě perkusní revolvery se ve velkém nosí v posledních dnech na služebnu. A do pátku zcela jistě ještě nějaké přibudou. Jejich majitelé, pokud mají čisté svědomí, je dostanou brzy zpátky.
"Zbraně procházejí expertízou, která když vyloučí, že s nimi někdy došlo k trestné činnosti, jsou vráceny zpět majiteli," dodala Viačková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.