Přihlásit

Smrtelná nákaza z borůvek? (Blesk zdravi)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Způsobuje nemoc zvanou echinokokóza, která může skončit i smrtí. Podle odborníků je však nebezpečí málo pravděpodobné. Asi takové, že vás v lese zastřelí myslivec.

Nákazu způsobují vajíčka parazita
Po konzumaci lesních plodů lze teoreticky onemocnět tak, že společně s nimi člověk sní i vajíčka liščí tasemnice - tedy měchožila bublinatého. V zažívacím traktu se mu pak uvolní larvy parazita. Ty pronikají postupně do jater a krevního oběhu, do dalších orgánů i do mozku. Neléčená nemoc způsobuje ve většině případů smrt.

V Čechách je panika zbytečná
"V České republice se objevilo od roku 2000 do nynějška celkem devět případů tohoto onemocnění. Jde tedy o méně než o jeden výskyt ročně.
Pacienti jsou proléčeni, nikdo z nich nezemřel," informuje o situaci vědecký pracovník katedry parazitologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy Jan Votýpka. Podle jeho slov je pravděpodobnost, že člověk "chytne" echinokokózu asi tak velká, jako že jej zastřelí při houbaření myslivec.

Plody oplachujte!
"Pochopitelně, nikdo nemůže se stoprocentní jistotou tvrdit, že se nenakazí. Ale je to skutečně minimální možnost," doplňuje parazitolog. Podle jeho slov se možnost onemocnění dále omezuje opláchnutím plodů a vajíčka tasemnice zcela likviduje tepelná úprava (při teplotě aspoň 60 stupňů Celsia).

Parazit cestoval z Alp
Liščí tasemnice se v alpské oblasti. postupně. První případ v ČR někdy v polovině o posledním výskytu se dvěma roky. Tehdy se dva případy echinokokóaktuální poplach povabublinu a zbytečPřesto radí lesní plody a zeleninu raději omýovoce a zelenina totiž i jiná onemocnění. Napřísalmonelózu, toxoplazmózu původně vyskytovala především Do Čech se přenesla byl zaznamenán sedmdesátých let, více mluvilo před objevily hned zy. Odborníci žují za mediální nou paniku. i jiné ovoce vat. Neumyté mohou způsobit klad žloutenku, a některá další.

CO JE ECHINOKOKÓZA?
Tasemnice liščí je parazitální onemocnění. Jejím původcem je měchožil bublinatý. Přenášejí ji nejčastěji lišky, ale i psi, kočky a jiná zvířata lovící či žijící ve volné přírodě. Tasemnice liščí se může dostat do střev člověka například z neumytých plodů borůvek, ostružin, malin, hub a dalších lesních plodů. Tato choroba postihuje zejména játra. Od nákazy k propuknutí nemoci může uplynout dokonce až několik let. Neléčená může v krajním případě způsobit smrt. Diagnostika je složitá, protože nemoc se vyvíjí velmi pomalu. Lze provést počítačovou tomografii jater, parazitologické testy a podobně.

Jak se tasemnice liščí vyvíji?
. dospělý původce echinokokózy, tedy měchožil bublinatý, měří jen 1 až 4 mm
. přežívá ve střevě konečného hostitele (především lišek, ale i psů nebo koček), kde klade vajíčka
. vajíčka se se stolicí dostávají ven
. do těla mezihostitele pronikají potravou
. ve střevě se vajíčka vylíhnou v larvy a přes stěnu střeva se dostávají krevním oběhem k orgánům
. v orgánech vytvářejí cysty, v nichž se zapouzdřují
. cysty postupně rostou a vytvářejí stále další cysty
. larvy se z cyst do těla konečného hostitele dostanou tak, že zvíře zkonzumuje orgány nemocného mezihostitele
. když se potrava společně s parazitem vstřebá ve střevě, nalepí se larva měchožila bublinatého na střevní sliznici

Rady, jak onemocnění zabránit
. mýt si ruce
. omývat před konzumací ovoce i zeleninu (tedy nejen lesních plodů)
. tepelně upravovat lesní plody při teplotě nejméně 60 stupňů Celsia
. odčervovat psy a kočky, kteří mají možnost lovit volně žijící zvířata (zejména myši a další hlodavce)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.