Přihlásit

Stavy lišek jsou letos opět vyšší (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Stavy lišek vzrostly, protože už nejsou ničeny vzteklinou, která se zde nevyskytuje již pět let," informoval Pavel Průša, předseda Okresního mysliveckého spolku v Jindřichově Hradci.
Myslivci je loví odstřelem nebo norováním. "Problém je dnes v takzvaném bezkontaktním výcviku psů, kdy pes norník nepřijde do styku s liškou a pak neví, co ho v noře čeká," rozvedl Průša. Podle jeho slov dnes existuje také třetí způsob lovu, a to umělé nory, které jsou placeny z dotačních fondů ministerstva zemědělství. Na pět hektarů může být jedna umělá nora, z které jsou pak hlavně liščata vybrána ručně.
Lovu šelem se věnují všechna myslivecká sdružení v okrese. "Letos je dravců více než loni, například jen v honitbě Rožmberk jsme od ledna do konce června odstřelili již 21 lišek, tři liščata a dvě kuny," sdělil Petr Sedláček ze společnosti Rybářství Třeboň, která je uživatelem čtyř mysliveckých honiteb na Třeboňsku.
Nyní se střílí také divoká prasata. Loňský rok jich bylo uloveno celkem 4,5 tisíce, což je nejvíce v historii Jindřichohradecka. "Stavy jsou vysoké, do konce června jsme v honitbě Rožmberk odstřelili 131 divočáků," informoval Sedláček.
Myslivcům však největší starosti dělá chování člověka v přírodě. "Nejhorší škodu nadělají psi, které nechají lidé volně pobíhat. Pes je horší predátor než liška, s těmi si na rozdíl od psů dokážeme poradit. Pobíhání psů je zakázané zákonem pod pokutou 30 tisíc korun a přesto se tento zákon vůbec nedodržuje," upozorňuje Pavel Průša z Okresního mysliveckého spolku. Zastřelit volně pobíhajícího psa může podle jeho slov pouze myslivecká stráž nebo myslivecký hospodář, a to ještě kromě loveckých plemen.
Přirozený řád přírody narušují také nepůvodní druhy, které do ní byly člověkem uměle zavlečeny. "To je například norek americký, který ničí kachny a úplně likviduje perlorodku a raky," zakončil Průša.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.