Přihlásit

Srna způsobila havárii. Podobné nehody jsou na dálnici časté (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Srážky vozidel se zvířaty jsou v otevřeném dálničním úseku z Bílovce do Ostravy, který byl otevřen vloni, časté. Myslivci říkají, že zde už dávno mělo stát oplocení, které by jim zabránilo. Úterní nehoda, která nebyla nahlášena policii, se odehrála po setmění. Srna zřejmě vběhla do dráhy vozu Renault, do nějž vrazila další dvě osobní auta.
U havárie, která se odehrála asi sto metrů od sjezdu na dálnici z Bravantic směrem na Ostravu zasahovali hasiči. Nikdo z lidí nebyl zraněn, patrně zlomené nohy měla ale srnka, kterou si převzal místní myslivec. Naposledy došlo k podobné nehodě na tomto úseku v neděli 16. srpna. Tehdy na dálnici podle Josefa Langera, mysliveckého hospodáře z Klimkovic, srazilo brzy ráno osobní auto srnce.

Policie o střetech se zvěří často neví, nejsou jí hlášeny "Tak rozbitý srnčí kus jsem ještě neviděl. Ten měl přelámané kdeco, hřbet, běhy, lebku rozmlácenou," líčil Josef Langer a dodával, že podobná zranění zvěře nejsou u srážek s autem výjimečná. "Někdy skončí pod koly aut pět zvířat za čtrnáct dní, jindy jedno za půlrok," řekl Langer. O značné části těchto nehod policie neví, nejsou jí hlášeny.
"K 19. srpnu máme letos na území Novojičínska nahlášeno 57 případů, kdy došlo ke střetu vozidla se zvěří. Na dálnici nemáme hlášen žádný případ," sdělil mluvčí novojičínské policie Zbyněk Tomšík.
V lokalitách, kde zvěř častěji než jinde přebíhá vozovku, a které bývají označeny dopravní značkou, by měli být řidiči co nejvíc obezřetní.
Na dálnici u Bravantic, kde se stala úterní havárie, ale značka varující před přebíhající zvěří není. A není tu ani oplocení či jiná zábrana, která by přebíhání zvířat zamezila.
Podle Josefa Langera zástupci klimkovických myslivců nedávno jednali s představiteli Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) o chystaném oplocení dálnice. "Mají oplotit jen nejrizikovější úseky, chtělo by to v celé délce," řekl Langer. Ředitel brněnské správy ŘSD Petr Kremitovský o jednání nevěděl. Věc se podle něj pravděpodobně uzavřela loni na podzim.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.