Přihlásit

S pojištěním psů budete klidnější a ušetříte (deník.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Předpokladem uzavření pojištění je však splnění několika podmínek. V první řadě, pojišťovaný pes musí mít evidenční známku, to znamená, že musí být registrovaný u příslušného orgánu státní nebo obecní správy.
Zároveň musí mít čip nebo být označený tetováním tak, aby nedošlo k záměně s jinými jedinci. Musí být totiž zcela jasné a prokazatelné, na kterého konkrétního psa byla pojistka uzavřena.
Toto pojištění zatím nenabízejí všechny pojišťovny, ale jejich počet stále roste, uveďme alespoň Českou pojišťovnu, pojišťovnu Smarteo, pojišťovnu Slávia či Českou podnikatelskou pojišťovnu. Pojistit si můžete i kočku nebo jiné zvíře, ale to je zatím v našich podmínkách méně obvyklé.
Jaké jsou podmínky pojištění

Kolik za pojištění zaplatíte?
"Záleží nejen na tom, jakou horní hranici pojistného plnění si dohodnete, ale i na tom, o jakou rasu se jedná nebo kolik váží a jak starý váš psí kamarád je. Roli hraje i zvolená spoluúčast. Obecně se dá říct, že částka se pohybuje v rozmezí od 600 Kč až do 2500 Kč za rok.
A pojištění se vyplatí, protože lékařský zákrok stojí někdy i desetitisícové částky. Maximální limit, který si můžete stanovit, je 30 000 korun," říká k tomu finanční konzultant Jan Lener ze společnosti Broker Consulting.

Co všechno vám pojišťovna uhradí
Psi se pojišťují až od šesti měsíců věku a nejpozdější termín, kdy ještě můžete pojistku uzavřít, je osm let zvířete. Máte-li psa staršího, žádná pojišťovna už smlouvu neuzavře. Je to pochopitelné, protože s věkem roste riziko onemocnění. V základní pojistce je zahrnuté léčení nemoci nebo úrazu zvířete, pojištění uhynutí nebo utracení a pojištění odpovědnosti za škodu.
Z pojištění léčení nemoci se hradí veterinární a ambulantní vyšetření, hospitalizace, anestezie a chirurgické zákroky včetně implantací, ale je v tom zahrnuta i náhradní chovatelská péče, když se majitel sám ocitne v nemocnici.
Naopak pojištění se nevztahuje na chronické nemoci a některé dědičné vady. Zvýhodnění jsou asistenční, záchranářští a slepečtí psi, kteří mají slevu až 50 procent z pojistného a navíc nezáleží na věku. Jednotlivé pojišťovny mají samozřejmě odlišné smluvní podmínky a nabízejí také zvýhodnění formou různých bonusů.

Co je dobré vědět o pojištění psů
Pro případ, že by vaše zvíře někomu ublížilo nebo způsobilo škodu na majetku, je výhodné mít pojištění odpovědnosti za škodu z držby zvířete. Toto pojištění z vás sejme veškeré závazky za finanční náhradu škody, a to i bez vaší spoluúčasti. Ročně stojí asi 150 korun.
V případě automobilového úrazu zaviněného řidičem by se léčení psa či jiného zvířátka chovaného za nevýdělečným účelem hradilo z povinného ručení řidiče.
Před následkem škod způsobených psy jsou majitelé zvířat chráněni i tehdy, pokud uzavřou příslušné připojištění v rámci pojištění domácnosti. Ale na trhu jsou i takové pojistky domácích mazlíčků, které zahrnují kompletně všechny eventuality. Jako příklad lze uvést Českou pojišťovnu.

I pes může mít cestovní pas
Chystáte se na cesty do zahraničí a chcete si vzít i svého psího kamaráda? Pak vězte, že také psovi můžete sjednat cestovní pojištění. Co k tomu potřebujete? Především psí cestovní pas, který je platný pro všechny země Evropské unie. Dokument vám bez problémů vystaví každý veterinář, který je registrovaný krajskou veterinární správou. Pas však může mít jedině pes, který nosí čip nebo má příslušné tetování.
Kromě jiného jsou na čipu uchovány všechny důležité záznamy, například o uskutečněné vakcinaci a použití antiparazitik. Na cestu se vyžaduje rovněž potvrzení veterináře, že zvíře je zdravé. Z mezinárodního hlediska se přísně hlídá zejména vakcinace proti vzteklině.

Pozor na zvláštnosti v jiných zemích
Některé země, jako například Velká Británie, Malta, Švédsko, Finsko nebo Irsko, však vyžadují i očkování zvířete proti klíšťatům. Evropská legislativa totiž připouští v tomto směru i výjimky z jinak jednotných pravidel. Je dobré informovat se o nich vždy před cestou do konkrétního státu. Podmínky pro vstup domácích zvířat do zemí Evropské unie naleznete na internetových stránkách Státní veterinární správy (
www.svscr.cz).

Cestování se zvířaty
Než se rozhodnete, zda vás na cestě do zahraničí bude doprovázet pes či kočka, je třeba si uvědomit, že po vstupu České republiky do EU došlo k velice výrazným změnám v podmínkách, které musí vaše zvíře splňovat.
Pokud chcete cestovat se zvířetem do některé ze zemí EU, pes či kočka:
musí být pravidelně jedenkrát ročně vakcinován proti vzteklině a infekčním chorobám;
musí mít vystaven pas;
jeden až tři dny před odjezdem musí být vyšetřen veterinárním lékařem, který potvrdí prohlídku do pasu;
zvíře musí být označeno mikročipem (nejlépe splňujícím normy ISO). Pokud mikročip normy ISO nesplňuje, musí majitel vlastnit a s sebou vozit příslušné čtecí zařízení.
Výjimky v rámci EU tvoří Irsko, Velká Británie a Švédsko, ve kterých platí kromě výše uvedených podmínek ještě tato pravidla:
zvíře musí být vyšetřeno na titr protilátek proti vzteklině;
prodělat tříměsíční karanténu hrazenou majitelem;
být ošetřeno proti echinokokóze a vnějším parazitům.
Při cestování po Evropě mimo země EU platí pravidla jako u zemí EU. K tomu přistupuje pravidlo o stanovení titru protilátek proti vzteklině. Při cestování do Švýcarska a Chorvatska není nutné vyšetření krve na titr protilátek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.