Přihlásit

Vzteklina: lišky očkují, netopýry ne (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už pět let neobjevili veterináři v Česku žádnou lišku, která by měla vzteklinu. Nemoc ale stále přenášejí netopýři.
Virus se nejčastěji přenáší slinami, které se z tlamy zvířete dostanou do otevřené rány. Putuje do mozku, který napadá a ničí.
Příznaky se projeví za několik týdnů až měsíců. Člověk začne mít potíže při polykání.
Jak virus cestuje tělem, vyvolává křeče a nevolnost. Rozvíjejí se příznaky svalové obrny, nastává paralýza svalů, následuje kóma a smrt.
"Pro poslední fázi nemoci jsou příznačné stavy zuřivosti nebo apatie, většinou se však obě prolínají," uvádí primářka infekční kliniky v nemocnici Na Bulovce Hana Roháčová.
Od začátku padesátých let museli majitelé povinně obstarat očkování pro své psy.
Nakazit vzteklinou se tak mohl člověk především v přírodě, a to hlavně od lišek. Proto jim v evropských zemích shazují z letadel vakcínu v ampulích. Právě díky leteckému očkování v Česku vzteklina mezi liškami vymizela. To ale neznamená, že ohrožení už vůbec neexistuje. "Pokud někoho kousne pes například ve vesnici u Kladna, dáme mu injekci proti tetanu a pošleme ho domů. Něco jiného je, když se to stane ve vzdálenosti do padesáti kilometrů od hranic s Polskem či Slovenskem," vysvětluje lékařka Roháčová.
Pokud člověka kousne zvíře, které by mohlo mít vzteklinu, dostane očkovací látku a imunoglobulin, který posiluje obranné mechanismy těla. Takový postup lékaři volí, když člověka zraní netopýr. Tyto savce, kteří přenášejí specifický druh vztekliny, očkovat nelze.
Rizikové může být, když člověka zraní zvíře v pohraničí nebo na dovolené. Pokud se do dvou dnů vrátí do Česka, může být v klidu a navštívit lékaře doma po příjezdu.
Jinak mu nezbývá, než se obrátit na lékařskou pomoc v místě pobytu. Nebezpečný je i kontakt s vakcínou, kterou shazují letadla. Ve všech těchto případech člověk dostane očkování proti vzteklině zadarmo. Tento zákrok proplácí každá zdravotní pojišťovna.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.