Přihlásit

Světlý kabát jim ušili čeští myslivci (Blesk)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jsou velkou atrakcí Jihlavy, děti je přímo milují. Řeč je o světlých kachnách, které se tu producírují mezi normálně zbarvenými divokými kachnami.
K řece Jihlavě, nedaleko nákupních center, míří den co den desítky dětí s rodiči a přemnoženou populaci divokých kachen krmí. Středem pozornosti jsou samozřejmě světlé kachny. Jejich neobvyklé zabarvení mají na svědomí myslivci.
"Je to výsledek jejich umělých komerčních chovů, kde se kachna divoká za nejrůznějších okolností zkříží s domácí a pak vznikají takovéto prapodivné barevné mutace. A je jich stále více," vysvětluje celou tuto genetickou zvláštnost zoolog Aleš Toman.
A právě jejich stále větší počet jim umožňuje žít v houfech normálně zbarvených kachen. Už si na ně prostě zvykly. Kdyby jich nebylo tolik, přežívaly by někde v ústraní od ostatních ptáků.
"Myslivci pro své potřeby jich už dnes produkují v umělých odchovech opravdu takové množství, že za čas žádnou raritou nebudou," dodává Aleš Toman.

Víte, že
kachna divoká se vyskytuje na celém území Evropy, Asie a Severní Ameriky. Obývá nižší polohy, jejím domovem jsou tekoucí i stojaté vody, ústí řek i mořská pobřeží. Počet kachen divokých je v Evropě odhadován na 5 až 8 milionů. V Praze první kachna divoká vyvedla mláďata v roce 1915. V Česku je rozšířena na většině území do vysokých poloh a koncem 90. let byl počet hnízdících párů odhadován na 30 až 60 tisíc kusů.


Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.