Přihlásit

Starostové píšou premiérovi: Zabraňte privatizaci obory (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

A o co jde? Radějovská obora, která se nachází v Chráněné krajinné oblasti Bílé Karpaty a je zařazena do sítě evropsky významných lokalit Natura 2000, je už několik let jablkem sváru mezi ochránci přírody a myslivci, kteří mají oboru v nájmu. Správce obory, jehož zastupuje bývalý majitel Hamé Leoš Novotný, v oboře chová daňky. Ti se podle ochránců přírody přemnožili a spásají chráněné rostliny, ničí louky a okusují stromy. Jak Hodonínský deník naposledy zjistil, Leoš Novotný si domlouvá s Lesy ČR, které vlastní lesy v oboře, jejich výměnu za vlastní pozemky. Pomoct Novotnému má přitom ministerstvo zemědělství, které má o směně rozhodnout.
Starosta Strážnice Risto Ljasovský a radějovský starosta Stanislav Knitl však označují směnu za podivnou. "Jsme přesvědčeni, že celá záležitost neprobíhá transparentním způsobem," tvrdí v otevřeném dopise oba muži. Pokud se výměna pozemků uskuteční, obávají se, že dojde ke skryté privatizaci státní obory Radějov. "Je pravděpodobné, že následkem změny vlastníka bude obcím úmyslně ztěžován přístup do jejich lesů nezbytný pro řádné hospodaření," píšou starostové dále s tím, že přírodně nejatraktivnější část obory bude také definitivně uzavřena pro místní i turisty.
Premiéra signatáři dopisu žádají, aby jim odpověděl na otázky, v čím zájmu se má směna uskutečnit a na čí pokyn o směně jednají Lesy ČR.
"Berte prosím v potaz, že tato pozemková transakce má proběhnout do konce září tohoto roku a poté již bude nevratná!!!" uzavírají dopis starostové. Starostové také vyzývají lidi, aby se připojili k petici na webových stránkách:
www.straznice.cz. Více informací v zítřejších novinách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.