Přihlásit

Psi předvedou, jak jsou připraveni (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Různými mysliveckými sdruženími (MS) každoročně pořádané akce se letos ujalo hodonínské MS Pánov. "Jde o technicky i organizačně velmi složitou záležitost, ale každé sdružení potřebuje pro své honitby dobře lovecky vycvičené psy. Proto jsou tyto zkoušky velice potřebné, nehledě k tomu, že jejich pořádání je pro nás i věcí prestiže," zdůvodnil ředitel zkoušek Miroslav Frais, proč členové MS Pánov vzali na sebe veškeré břímě příprav a realizace akce.
Zkoušky začínají v sobotu 12. září v 8.00 na Pánově přejímkou psů a pak už nejen rodinní příslušníci psích vůdců, ale i zájemci z řad veřejnosti mohou sledovat jejich práci.
"Lidé uvidí, jak psi vyrazí po barvě, čili zakrvácené stopě, aby dohledali
střelenou zvěř. Při této disciplíně se zároveň bude posuzovat například i poslušnost a ovladatelnost psa," doplnil Jaroslav Hyjánek, který bude zastávat roli závodčího, tedy má vodit psy na příslušná, předem neznámá stanoviště.
Výkony honičů, k nimž patří např. kokršpanělé, slídičů, jimiž jsou například labradoři, a dále jezevčíků a teriérů bude posuzovat hlavní rozhodčí Dušan Křivák. Podle něj tato funkce vyžaduje velký cit a rozlišovací schopnosti. "Ty rozdíly mezi výkony psů jsou mnohdy nepatrné. Je však nutno je postihnout, aby rozhodování bylo objektivní. Navíc se stává, že vůdce psa špatně připraví, nepřizná si to a pak podává protest, který musí řešit konzilium rozhodčích," přiblížil.
Současně se sobotními lesními zkouškami a následně pak v neděli se budou v rámci tzv. Slováckého poháru, pořádaného Klubem chovatelů jezevčíků ČR a OMS Hodonín, udílet výkonnostní tituly CACT a res. CACT. "Zúčastnit se jich mohou psi a feny, již absolvují lesní a barvářské zkoušky. Tituly budou udělovány vítězům a druhým v pořadí po oba dva dny zkoušek," doplnil jejich ředitel Miroslav Frais.


 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.