Přihlásit

Nová sídlištní atrakce: divočác (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V posed se změnil balkon ve druhém patře paneláku děčínského sídliště Železnice. Sedmička tam minulý týden kolem desáté večer s majitelkou bytu Petrou Zemanovou číhala na divočáky.
"To jsou oni. Tam za kontejnery se vlní křoví," upozorňuje Zemanová na příchod pravidelných návštěvníků. Za chvíli už divočáci hledají něco k snědku v pytlích vedle popelnic. "Vůbec se nebojí. Zato my máme strach," přiznala Zemanová.
Divoká prasata se stala atrakcí i hrozbou lidí z místních sídlišť i zahrádkářských kolonií. Zatímco v sídlištích je lákají popelnice, v zahradách chodí na kompost. "Všechna sídliště, kde se divočáci objevují, leží u lesa. Už jsme dostali stížnosti z Bynova, Želenic, Oldřichova a Jílového," říká Markéta Lakomá z kanceláře děčínského primátora. Zatímco pro část lidí se prasečí rodiny staly zábavou a házejí jim z oken slupky od brambor, ohryzky od jablek, další se jich bojí. Podle myslivců mají proč. Od dubna až do září totiž divočáci odchovávají mladé. "V žádném případě by lidé neměli divočáka zastrašovat a dráždit. Nejlíp udělají, když na sebe upozorní nějakým zvukem, například zakašláním, zacinkáním klíči, a zvířata zpravidla utečou," radí referent správy myslivosti Ústeckého kraje Petr Šebek.
V sídlištích se prasata spokojí s odpadky, v zahradách ničí úrodu. "Letos mi podupali rajčata, okurky a pórek," řekl zahrádkář Miloslav Bílek z ústecké Brné. V Ústí je nejvíce divočáků na Střekově, v Brné a v Boštěšicích. Na nebezpečí upozorňuje i ústecký magistrát. Nechoďte do lesa "Nechoďte do lesa brzy ráno a pozdě večer," varují ústecké webové stránky. Města nechávají přemnožené divočáky střílet. Není to ale snadné.
Lov ve městech a v blízkosti lidských obydlí je nebezpečný. "Má přísná pravidla a musíme mít zvláštní povolení. Střílí se totiž kulovnicí, brok může letět i dva až tři kilometry daleko a mohl by někoho zranit," vysvětlil místopředseda Okresního mysliveckého spolku v Děčíně Čestmír Vondráček.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.