Přihlásit

Proti čemu očkovat psy (ČRo-praha.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodně majitelů se totiž domnívá, že v současné době existuje vakcína, která je takzvaně na všechno, tedy na všechny hlavní choroby, kterými se náš čtvernohý miláček může nakazit. Tento omyl patrně zakořenil v době těsně po roce 1989, kdy se ve veterinárních ordinacích začala používat kvalitní vakcíny proti některým infekčním chorobám v kombinaci se vzteklinou. Zpravidla šlo o kombinaci tří vakcín: proti psince, parvoviróze a vzteklině. V současné době je na našem trhu velký výběr kvalitních podobných kombinovaných vakcín od našich i zahraničních výrobců. Žádná z nich však rozhodně není takzvaně na všechno. Nejčastěji v současné době používaná kombinovaná vakcína obsahuje očkování proti psince, parvoviróze, infekční laryngotracheitidě, parainfluenze, leptosliróze a vzteklině. Roční očkování psa kombinovanou vakcínou stojí přibližně od 300 do 500 Kč. Částka se může lišit především podle toho, které vakcíny dotyčný veterinární lékař používá, a zejména podle individuálních požadavků majitele zvířete. Pokud bychom chtěli svého psa očkovat proti dalším chorobám, rozhodně doporučujeme poradit se o tom s veterinárním lékařem. Uvádíme některá z těchto onemocnění.
Koronaviróza je virové onemocnění zejména štěňat, projevující se vodnatým až krvavým průjmem.
Borelióza (Lymská choroba) je infekční onemocnění přenášené klíšťaty.
Bordetelóza je bakteriální infekce horních cest dýchacích. V kombinaci s viry parainfluenzy způsobuje tzv. psincový kašel.
Tetanus.
Giardióza je parazitární střevní onemocnění, které se projevuje vodnatými průjmy zejména u štěňat.
Mikrosporóza je plísňové kožní onemocnění, které je přenosné i na člověka.
Piroplazmóza (babezióza) je parazitární krevní onemocnění přenášené klíšťaty, které se vyskytuje hojně v jižních zemích.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.