Přihlásit

Rozstřílené dopravní značky policisté neřeší (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Prostějovsko
U silnic na Prostějovsku stojí několik dopravních značek proděravělých kulkami ze střelných zbraní. Policisté se jimi ovšem nezabývají, protože o nich neví. Cestáři prostřílené značky ponechávají na místě, pokud nejsou natolik poškozené, že už neplní svůj účel.
Střelbou poničené značky si lze všimnout například u mostu přes dálnici mezi Výšovicemi a Určicemi. U zámku v Brodku u Prostějova pak před nedávnem rozstřelili vandalové brokovnicí vypouklé zrcadlo zajišťující výhled do křižovatky. Do doby, než ji silničáři vyměnili, tu panovala riziková dopravní situace. Ani škoda nebyla zanedbatelná. "Takové zrcadlo stojí podle velikosti deset až patnáct tisíc korun. Tohle naštěstí patřilo k těm menším," zmínil se Roman Koláček ze Správy silnic Olomouckého kraje s tím, že cena dopravní značky se podle jejího typu pohybuje kolem dvou tisíc korun. "Umístění značky nebo tabulky na sloupek pak přijde na zhruba pět set korun," spočítal náklady Koláček.
Zákon říká, že používat zbraň v otevřené krajině k jiným účelům než k myslivosti nebo k vlastní obraně je trestné. Divocí střelci přitom nepůsobí jen hmotné škody, ale představují i značné nebezpečí pro své okolí. "Jediná střela z brokovnice má smrtící účinek na vzdálenost několik stovek metrů. Její maximální dostřel je více než patnáct set metrů a účinky zůstávají stejně nebezpečné," upozornil člen okresního mysliveckého sdružení Jiří Hanák.
Smrtící účinek devítimilimetrové vojenské pistole je do tří set padesáti metrů, přičemž maximální dostřel má přes třináct set metrů. Tedy ještě více než kilometr od místa střelby lze přijít kvůli lehkovážnosti vlastníka zbraně k vážné zdravotní újmě.
Přes všechna nebezpečí tyto případy policisté téměř neřeší. Jedinou stopou po střelcích bývá totiž často jen rozstřílená značka nebo cedule. "Lidé tyto případy ani neoznamují. Letos ani loni jsme žádný nahlášený neměli," potvrdila prostějovská policejní mluvčí Miroslava Trundová.
Střelba do značek je v jiných částech Evropy "krajovým sportem". "Připomíná mi to trochu Korsiku. Tam je to národní folklor," zmínila se Alena Krčnářová, která na ostrově ve Středozemním moři nějaký čas žila. Rozstřílené dopravní značení je obvyklým obrázkem i v Rusku.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.