Přihlásit

Ohaře čekají na Mělnicku zkoušky nejen v polích a lesích, ale i ve vodě (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

K nejvyššímu typu zkoušek, které ověřují výkony psů v polích, lesích i ve vodě, museli kynologové jezdit do sousedních okresů.
Teď je mají na dosah. I. Pohár středočeské pobočky Klubu chovatelů českých fousků - všestranné zkoušky ohařů se konají 26. a 27. září v honitbách myslivců ze sdružení Polabí Tišice, Dřísy-Ovčáry a Všetaty-Přívory.
"K pořádání všestranných zkoušek ohařů vedla silná poptávka kynologů i touha uspořádat v našem regionu podobnou vrcholnou akci a prezentovat tam naše jediné národní plemeno ohařů, českého fouska," vysvětlil Pavel Horák z Klubu chovatelů českých fousků.
Jsou zkoušky určeny výhradně pro myslivce?
V žádném případě. Myslivost na venkově vždy přitahovala pozornost lidí, kteří ji sami sice aktivně neprovozují, ale rádi navštěvují různé myslivecké akce, například plesy a zvěřinové hody, ale také zkoušky loveckých psů. Proto nás na nich vždy doprovází početná skupina diváků. Vposlední době se navíc majiteli loveckých psů stávají stále častěji lidé, kteří nejsou myslivci. Někteří z nich se pak věnují loveckému výcviku psů a dokonce s nimi úspěšně absolvují různé zkoušky. A tak i v případě Poháru bude stát na startovní čáře několik nemyslivců se svými svěřenci.
Jakých psů se všestranné zkoušky na Mělnicku týkají?
Všestranných zkoušek se zúčastní šest plemen ohařů. Vedle početného zastoupení českých fousků budeme moci hodnotit i výkon maďarských krátkosrstých ohařů, výmarských krátkosrstých ohařů a německých krátkosrstých ohařů. Zpestřením jistě bude účast jednoho zástupce italského ohaře, který je dosud v České republice velice málo rozšířen. Většina startujících psů je ve věku dva až čtyři roky, tedy z pohledu psího života v závěru výcvikového období před nástupem do každodenní práce v honitbách při výkonu práva myslivosti. Pokud psi uspějí, co to pro ně a jejich majitele znamená?
Završení výcviku a zadostiučinění z dobře odvedené práce. Pro některé psy je absolvování všestranných zkoušek také jednou z podmínek zařazení do chovu. V případě opravdu mimořádně kvalitního výkonu se pak mohou psi kvalifikovat na vrcholnou soutěž ohařů - Memoriál Richarda Knolla v roce 2010, který je pořádán jako mistrovství České republiky. Jaké úkoly psy na zkouškách čekají?
Všestranné zkoušky jsou tím nejnáročnějším prověřením připravenosti ohařů pro práci ve všech přírodních podmínkách, tedy v poli, v lese i ve vodě. Během dvou dnů psi absolvují třicet disciplín, které simulují jejich využití při lovu zajíců, bažantů, kachen nebo srnčí zvěře. Ohaři musejí prokázat schopnost nalézt zvěř, umožnit tak její ulovení a střelenou ji přinést svému vůdci. V případě pouhého poranění musí takovou zvěř vystopovat a pomoci ukončit její trápení. Musí prostě umět vše, co od ohaře požadujeme při práci v honitbě.
Musejí na to majitelé psy předem připravovat?
Bez dlouhodobého a pečlivého výcviku nelze na všestranných zkouškách v žádném případě uspět. Většina vůdců své svěřence připravuje v průměru dva až tři roky. Jak dlouho existuje pořádající Klub chovatelů českých fousků a čím se zabývá?
V roce 1896 byl na našem území ustanoven první klub sdružující zájemce o chov českého fouska - Spolek pro ohaře hrubosrsté - český fousek pro Království české se sídlem v Písku. Z politických důvodů byl však tento klub nedlouho po svém vzniku zrušen rakouskými úřady. Novodobá historie klubu se datuje od roku 1924, kdy byl z iniciativy Františka Housky založen Spolek pro ohaře hrubosrsté - český fousek, který dnes působí pod oficiálním názvem Klub chovatelů českého fouska. Hlavním cílem klubu je zvelebování našeho národního bohatství, jakým český fousek bezesporu je. Klub se například podílí na pořádání zkoušek, výstav, řídí výběr jedinců do chovu, kontrolu jejich zdravotního stavu, identifikuje problémy v chovu a zavádí opatření pro jejich odstranění. Je také místem přátelského setkávání lidí se stejnými zájmy.
Kolik má Klub členů přímo na Mělnicku?
V současnosti je na Mělnicku evidováno kolem dvaceti členů klubu. Působí tam celá řada zkušených chovatelů a cvičitelů českých fousků. Pokud bych měl někoho jmenovat, tak především Jaromíra Dostála z Liběchova, který byl dlouhá léta hlavním poradcem a posléze předsedou Klubu.
Letošním Pohárem chcete založit tradici. Jaké jsou vaše další plány?
Přáním Středočeské pobočky Klubu chovatelů českých fousků je, aby se Pohár Středočeské pobočky stal tradičním místem soutěžení a přátelského setkávání příznivců českých fousků a lovecké kynologie vůbec. Proto jsme se žádostí o spolupráci oslovili všechny Okresní myslivecké spolky Českomoravské myslivecké jednoty v kraji. Z řady okresů jsme obdrželi kladnou odezvu, a tak by mělo pořadatelství Poháru postupně putovat různými kouty středních Čech. Už nyní můžeme prozradit, že jeho druhý ročník proběhne na konci září příštího roku na Benešovsku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.