Přihlásit

Srážka s divočáky (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Řidič, který stádo v husté mlze prakticky vůbec neviděl, vyvázl s lehkým zraněním. Škoda na vozidle byla 40 tisíc korun.
Ačkoli, jak ukazuje statistika, srážek se zvěří na Jindřichohradecku oproti loňsku ubylo, v posledním období jsou střety poměrně časté. Před nedávnem hned několikrát za sebou zaplatili divočáci životem za Jindřichovým Hradcem ve směru na Lodhéřov. Letos od začátku roku do včerejška policisté zaznamenali 36 takových nehod, vloni jich za stejnou dobu šetřili 84.
Jednou z mála rad, aby se člověk vyhnul srážce se zvěří, je jezdit pomalu a předvídat. "Když už zvěř začíná přecházet, měla by se ztlumit světla, snížit rychlost a pomalu projíždět," říká jindřichohradecká policejní mluvčí Hana Millerová.
Divočáci pak podle předsedy Mysliveckého sdružení Rokle OS Hospříz Václava Nováka chodí zásadně ve stádech, takže když řidič uvidí jedno divoké prase, lze počítat s tím, že jich půjde daleko víc.
"Stádo může být i padesátihlavé. Zvlášť chodí jen staří kňouři. Navíc nyní je období, kdy jsou hodně v kukuřici a lze se s nimi častěji setkat," uvedl Novák s tím, že tolik usmrcených divokých prasat najednou ani policisté ještě nezaznamenali.
"Byla tam asi metráková bachyně a zhruba třicetikilová selata," upřesnil a dodal, že srážka s černou zvěří je v každém případě vzhledem ke hmotnosti zvířat s daleko horšími následky než třeba střet se srnou.
Bohužel, pokud majitel nemá na autě havarijní pojištění, škodu, respektive náklady na opravy, si hradí sám.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.