Přihlásit

Stavy černé zvěře jsou vysoké (Jindřichohradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Divoká prasata mohou být nyní na Jindřichohradecku spatřena velmi často. "Černé zvěře je dost, nejvyšší byly stavy loni. Pěstuje se hodně kukuřice, která je pro prasata rájem. V tomto období navíc začínají padat žaludy a kaštany. Divoká prasata se proto hojně pohybují u silnic, kde rostou duby, což vyžaduje větší opatrnost při řízení. Nedávno jsem u Jemčiny potkal 30 kusů," sdělil jednatel Okresního mysliveckého spolku Pavel Průša.
Při srážce se zvěří dochází k častým dopravním nehodám, proto se podle jeho slov instalovaly například v lese směrem z Děbolína odrazky. "Od té doby došlo na tomto místě ke snížení počtu usmrcené zvěře o 70 procent," rozvedl Průša a dodal, že zvěř je přírodním bohatstvím státu a myslivci ručí za škody způsobené zvěří pouze v honebních revírech, a těmi silnice nejsou.
V místech, kde není mnoho polí s kukuřicí ani dubů kolem cest, tam nehrozí taková rizika. "Na Českovelenicku udržujeme stavy divokých prasat zhruba na stejné úrovni, protože tu nemáme tolik kukuřice," informoval předseda mysliveckého sdružení Háječek v Českých Velenicích Josef Hrošek.
Počet ulovené černé zvěře se podle údajů Okresní mysliveckého spolku od roku 2001, kdy bylo v okrese Jindřichův Hradec uloveno celkem 2704 kusů, téměř zdvojnásobil. Za loňský rok bylo v celém okrese uloveno 4468 kusů černé zvěře, z toho na Jindřichohradecku 2084, na Třeboňsku 1598 a na Dačicku 786 kusů divokých prasat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.